Annons

Heimstaden svarar på kritiken

Ljungby Heimstaden svarar på Hyresgästföreningens kritik om hyrorna i Ljungby. ”Det har inte varit förhandling utan mer av diktat”, säger Fredrik Årman, Heimstaden.

Som vi berättade i går har Heimstaden frånträtt hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen och gått ut till hyresgästerna med ett brev där bolaget ber hyresgästerna acceptera deras förslag på 3,1 procent i hyreshöjning från 1 januari. Hyresgästföreningen går ut till hyresgästerna med uppmaningen att fortsätta att betala den gamla hyran och inte gå med på höjningen.

I går fick Heimstaden kritik från Hyresgästföreningen för bolagets ovilja att förhandla. Men enligt Heimstadens förhandlingschef, Fredrik Årman, är det tvärt om.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det har inte varit någon förhandling, utan mera ett diktat från deras sida, att det är det här som gäller. Vi känner oss bakbundna och låsta, säger han.

Heimstaden har gått ut med en hyreshöjning på 3,1 procent till alla sina hyresgäster. Hyresgästföreningen befarar att det kommer ytterligare hyreshöjningar under året med tanke på att Heimstaden föreslog i förhandlingen att bolagets önskemål på 7 procent kunde tas ut i två omgångar under året.

– Vi kommer inte att höja hyran mer under 2012, utan det är 3,1 procent som gäller för hela året. Att dela upp var mer ett förslag som vi kastade upp i den så kallade förhandlingen. Det var ett sätt att bjuda på en öppning för att nå en lösning på förhandlingen, säger Fredrik Årman.

Annons
Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

I brevet till hyresgästerna skriver Heimstaden att hyressättningsavgiften på 12 kronor tagits bort från hyran: ”Det är detta belopp du betalar till Hyresgästföreningen för att de förhandlar din hyra. Eftersom vi inte funnit en överenskommelse med Hyresgästföreningen, har du rätt att behålla detta belopp.” står att läsa i brevet.

Betyder detta att ni tänker säga upp förhandlingsordningen?

– Nej, men om vi inte som två professionella parter kan förhandla så tänker inte vi bidra till att ta in pengar för en förhandling som inte utförs. Avgiften tas bort från januaris hyra. Om hyresgäster väljer att betala in det ändå så betalar vi in det till Hyresgästföreningen, men om vi inte får in det så har vi heller inget att betala in, säger Fredrik Årman.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Hyresgästföreningens motbud på hyreshöjning var 2,1 procent. Ljungbybostäder och Fastighetsägarna syd har tidigare gått med på 2,05 procent i hyreshöjning, varför kan inte ni gå med på 2,1 procent?

Annons

– Hyresgästföreningen har lagt upp förhandlingen utifrån Ljungbybostäder och fastighetsägarna har accepterat den nivån och det får stå för dem. Men det är inte vår verklighet. För oss handlar det i slutänden om att vi får dra ned våra ambitioner. Vi är en bra förvaltare och vi vill fortsätta att vara det, säger Fredrik Årman.

Läs mer om den strandade förhandlingen

Fotnot: Hyressättningsavgiften är en avgift som Hyresgästföreningen tar ut för att förhandla hyror. Från 2011 är avgiften 12 kronor per lägenhet och månad och ingår i hyran. Den hyresgäst som själv förhandlar sin hyra betalar ingen avgift. Avgiften används för att finansiera Hyresgästföreningens förhandlingsverksamhet. Källa: hyresgastforeningen.se

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.