Rörigt med dubbla värdar – kommer inte överens
Christer Morell Persson och Anette Hansen visste till slut inte hur de skulle göra. Att vara hyresgäster i Gammalstorp, strax utanför Sölvesborg, blev en riktig skräckupplevelse.
Den ena fastighetsägaren kom först med en hyreshöjning på drygt 30 procent och sedan med en uppsägning av hyreskontraktet. Detta på grund av uteblivna hyresbetalningar. Den andre hyresvärden, Kaj Andersson, förklarade att de visst kunde bo kvar; hyran hade betalts in till honom och hyreshöjningen var oacceptabel eftersom ingen renovering skett i lägenheten på 15 år.
– Det blev många sömnlösa nätter. Jag vet inte hur det hade gått om jag inte vetat med mig att vi gjort rätt och att vi hela tiden kände att vi hade stöttning av Hyresgästföreningen.
Efter att först försökt klara ut röran på egen hand, sökte de kontakt med Hyresgästföreningen. De fick besked om att det inte kunde bli tal om vräkning. Det fick också fastighetsägarna klart för sig.
Men olägenheterna fortsatte. Ena dagen krävde deras hyresvärd att de skulle göra sig av med hunden och nästa kom han med ett papper där de skulle skriva under på att de själva skulle ta hand om trappstädning och snöskottning.
Det stod i direkt motsats till de kontrakt de en gång skrivit under, berättar Anette Hansen.
– Men vi förstod att det blivit så mycket prestige i detta, inte minst mellan hyresvärdarna, att vi aldrig skulle bli lämnade i fred. Därför har vi nu sagt upp lägenheten och flyttar därifrån.
Kaj Andersson, verkar både jäktad och besvärad, när vi ringer upp honom.
– Det blev lite fel, tillstår han. Jag vet inte vad som gått snett, men skulle kunna tro att det har med personkemi att göra.
– I vilket fall som helst blev vårt boende helt odrägligt, avslutar Anette Hansen. Hade vi inte haft stödet från Hyresgästföreningen, hade i varje fall inte jag orkat med det hela. Det var otroligt nervöst och jobbigt.
När det är oklart vem hyran ska betalas till (till exempel vid ägarbyte, eller som här, tvist) kan hyresgästen begära nedsättning av hyra hos länsstyrelsen. Det betyder att hela hyran betalas in till länsstyrelsen och den som har rätt till pengarna sedan kan begära ut dem. Hyresgästföreningen överväger nedsättning i detta fall.