Kommunerna sugna på bostadsföretagens vinster

Dalarna Det går bra för de kommunägda bostadsbolagen. De största företagen i Hyresgästföreningens region Mitt tjänade förra året 32–75 miljoner kronor. Vinster som ägarna gärna tar del av.

Hem & Hyras nyligen presenterade granskning visar att de 50 största kommunägda bostadsföretagen i landet gjorde en sammanlagd vinst med 4,3 miljarder kronor 2014. I 42 av företagen ökade vinsten jämfört med förra granskningen 2012.

Företagen inom region Mitt utgör inga undantag. De största företagen i Dalarna, Södermanland, Värmland och Örebro tjänade mellan 4 000 och 15 000 kronor per lägenhet (75 kvadratmeter).

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Extra bra gick det för Karlstads Bostads AB, det sjätte lönsammaste kommunägda bostadsbolaget i Sverige förra året.

Styrelseordföranden Thomas Ohlsson, en centerpolitiker, låter både glad men samtidigt lite besvärad över sjätteplatsen på vinstlistan:

– Det är lite jobbigt att det alltid blir så vilda diskussioner om att vi gör stora vinster. Men det är vår ägare som satt det här avkastningskravet, säger han.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

Thomas Ohlsson menar att det långsiktigt i alla högsta grad gynnar hyresgästerna att KBAB har en sund ekonomi och levererar en god vinst.

– Tack vare det har vi bland annat kunnat rusta 98 procent av våra miljonprogramområden utan att behöva ta nya lån. Men det får vi sällan cred för.

Styrelseordföranden är mer tveksam till att en del av vinsten – i år förmodligen 12 miljoner – tas ut som aktieutdelning av ägaren Karlstad kommun.

Läs ocksåMamma hyrde ut olovligt till sonen: "Ingen som informerade om detta"Fotomontage med dels en silhuettbild på en kvinna, dels en bild på tre Kfast-flaggor utanför huvudkontoret.

– Det vore bättre om vi fick uppdrag att göra saker för de pengarna.

Helena Frisk, ordförande för Hyresgästföreningen region Mitt, har en ännu tydligare uppfattning:

– Vinsterna ska stanna i bolagen. Annars tvingas hyresgästerna vara med och betala dubbelt upp för kommunal verksamhet. Det är en dubbelbeskattning som vi inte alls gillar.

Från Hyresgästföreningens sida tar man nu upp KBAB:s goda ekonomi som ett tungt argument i de pågående förhandlingarna om 2016 års hyror.

– Vi ser det som naturligt att det blir ett nollavtal, säger regionordföranden.

I Hem & Hyras granskning av värdarnas vinster är det ytterligare ett företag i region Mitt som sticker ut. Nämligen Örebrobostäder som från 2012 till 2014 förbättrade sitt resultat med nästan 10 000 procent, från minus 80 kronor till plus 7 805 per normaltrea.

Raketökningen förklaras med att Öbo under en treårsperiod 2010–2012 medvetet avstod från vinster för att kunna satsa extra mycket på renoveringar.

– Vi styrde medvetet mot noll för att kunna använda pengarna. Nu ligger vi på en normal underhållsnivå igen, vilket gör att vinsten ökat mycket i jämförelse, säger vd:n Ulf Rohlén.

Det förbättrade resultatet har inneburit att kommunledningen nu sett utrymme för att göra en så kallad värdeöverföring från Öbo till kommunkassan med 30 miljoner kronor.

– Vi har samma inställning där som till Karlstads aktieutdelning. Pengarna ska stanna i bolaget, säger Helena Frisk.

Är det inte bra bra med sunda och lönsamma bostadsbolag?

– Jo, bolagen ska gå med en rimlig vinst. Det gynnar hyresgästerna på sikt om företagen kan ta hand om sitt underhåll på ett bra sätt. Men de vinster som görs ska återinvesteras direkt i bolagen, inte gå till sådant som ska betalas med skattepengar.

I lönsamhetsrankingen placeras sig alltså KBAB som nummer sex. Öbo är 25:a, Eskilstuna Kommunfastigheter 27:a, Kopparstaden i Falun 34:a och Tunabyggen i Borlänge 41:a.

Fakta: Vädrarnas vinster

Företag Vinst/lgh 2014 Vinst/lgh 2012 Ägaruttag 2014 Plats 50 största
Karlstads Bostads AB 14 846 8 193 10 000 000 6
Örebrobostäder 7 805 – 80 0 25
Eskilstuna Kommunfast. 6 556 3 350 3 204 000 27
Kopparstaden, Falun 5 440 2 018 360 000 34
Tunabyggen, Borlänge 3 832 2 565 1 285 000 41

Vinsten per lägenhet är räknad utifrån normalstora treor på 75 kvadratmeter.

Läs också Kommunala hyresrätter kan bli bostadsrätter i Falun – "Gud förbjude att det här lyckas" Duschade trots att kaklet var borta – nu måste mannen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.