Annons

Gavlegårdarna om kritiken: ”Vi är inte otydliga”

Dalarna Gavlegårdarna är noga med att hyresgäster som skriver bort sitt besittningsskydd också förstår vilka rättigheter de avstår från. Det anser bostadskonsulenten Roberth Krantz.

Hem & Hyra berättade i den här artikeln om Abdulkadir Abdullahi Abdulwahab som var nära att bli vräkt från sin lägenhet efter att ha skrivit bort sitt besittningsskydd utan att själv ha förstått det.

Fatma Aksal, jurist på Hyresgästföreningen, anser att händelsen är belysande. Det svenska besittningsskyddet är så speciellt att det ställs extra höga krav på värdarna att förklara konsekvenserna för den som går med på att frivilligt avstå sina rättigheter.

Särskilt gäller det i kontakterna, menar hon, med hyresgäster som inte behärskar svenska så bra.

Enligt Gavlegårdarnas bostadskonsulent Roberth Krantz har företaget också som rutin att vara ytterst noggranna med att förklara innebörden av ett bortförhandlat besittningsskydd när normalkontrakt görs om till korttidskontrakt, oftast under en prövoperiod som alternativ till vräkning.

– Det är viktigt att hyresgästen förstår vad det innebär så att han eller hon inte tror det är ett vanligt kontrakt de skriver under.

I Gavlegårdarnas rutiner ingår att alltid göra upp med hyresgästerna vid personliga möten i stället för att bara skicka ut ett papper och begära en påskrift.

Om hyresgästen inte behärskar svenska och vill ha hjälp används tolk.

– Men vi kan inte tvinga på någon tolk om personen själv inte anser sig behöva hjälp.

Tar ni hänsyn till att besittningsskydd i svensk form är någonting unikt?

– Ja, det gör vi. Vi har insett att det inte finns någon enkel översättning oavsett om vi pratar engelska eller använder tolk. Därför förklarar vi innebörden av att man avstår från rättigheter och möjligheter att överklaga.

Hur gick det till i det aktuella fallet?

– Det törs jag inte svara på nu ett år senare. Men eftersom vi hade haft kontakt med den här personen tidigare visse vi att han inte pratade svenska. Vi hade kommunicerat med honom antingen på engelska eller via tolk. Därför gissar jag att vi hade tolk vid det här tillfället.

Ni anser att han hade bedrivit andrahandsuthyrning?

– Ja, annars hade vi inte sagt upp avtalet.

Vad är orsaken till att ni nu ändrat er och ställt in vräkningen?
– Utifrån den diskussion vi hade med den här mannen och hans ombud gjorde vi ett förlikningsavtal. Men det är fortfarande ett korttidskontrakt som han har även om det nu är förlängt i två år.

Läs även: Abdulkadir förstod inte vad han skrev på – nära att bli vräkt.

Fakta: Fakta. Besittningsskydd

Hyresgäster med förstahandskontrakt har besittningsskydd, eller besittningsrätt som det också brukar kallas, enligt paragraf 46 i hyreslagen. Det innebär att hyresvärden inte har rätt att säga upp hyresavtalet utan att ha särskilda skäl. Som särskilda skäl räknas exempelvis att hyresgästen inte betalat hyra, stört grannarna eller misskött lägenheten. Den som är missnöjd med hyresvärdens beslut kan få ärendet prövat hos den regionala hyresnämnden.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.