Annons

Kjell riskerar jättehöjning – fick besök av hyresnämnden

Sandviken Kjell Hasselgren åker på en höjning med cirka tusenlappen om värden får igenom sitt hyreskrav för Smultronbacken. ”Helidiotiskt”, sade Kjell när hyresnämnden kom på besök.
Foto: Mats Jonsson
, ,

Tre dagar har hyresnämnden avsatt för den utdragna processen om nya hyror för de 288 lägenheterna på Smultronbacken i Sandviken.

Ägaren Provinsfastigheter och Hyresgästföreningen har under ett par års tid försökt komma överens om vad som är en rimlig hyresnivå för bostadsområdet med ett sargat rykte efter misskötsel av hyreshusen i tidigare ägarregi.

Förhandlingarna har dock kraschat och följts av misslyckade medlingsförsök. Hyresnämnden har därför fått ta över med uppgiften att i princip fastställa en ny och rättvis hyra efter så kallad bruksvärdesprövning för var och en av de 288 lägenheterna.

I ett försök att förenkla processen något har det valts ut åtta pilotfall som eventuellt kan ge vägledning för hyressättningen i övriga beståndet.

– När vi fattat beslut i de åtta pilotfallen kanske det går att komma fram förhandlingsvägen med resterande ärenden, hoppades den i ärendet luttrade hyresrådet Carl Rydeman när han inledde hyresrättens förhandlingar i en domstolssal i Gävle tingsrätt.

På måndagseftermiddagen åkte nämnden och representanter för Hyresgästföreningen och branschorganisationen Fastighetsägarna, ombud för Provinsfastigheter, ut till Sandviken för att tillsammans inspektera lägenheter, tvättstugor och andra gemensamma utrymmen.

– Det är bra att de kommer ut och tittar själva hur det ser ut, tyckte Britt-Marie och Kjell Hasselgren vars trerummare utsetts till en av pilotlägenheterna.

I dag betalar paret 5 200 kronor i hyra. Går värdens krav igenom får de en höjning med cirka tusenlappen eller närmare 20 procent.

– Helidiotiskt. Då måste vi flytta. Vi har bara 15 000 kronor i pension att röra oss med, sade Kjell till Hem & Hyra efter att ha guidat runt besökarna i lägenheten.

Kjell Hasselgren hade förberett sig genom att skriva ned sina synpunkter på ett papper.

Dåligt parkettgolv, hål i alla mattor, skåphyllor som fattas, vägrad besiktning, nobbat önskemål om att byta ut badkaret mot dusch samt märken på tapeter och dörrar var några av de problem han ville passa på att ta upp när han fick uppmärksamhet.

– Två procent är kanske en rimlig höjning, tyckte han.

Men enligt den lista som Provinsfastigheters ombud skickat in till hyresnämnden, och som justeras in i det sista, vill värden höja med så mycket som 26 procent för en av pilotlägenheterna.

Ombudet Mats Gustafsson från Fastighetsägarna förklarade varför:
– Den nya ägaren tog till sig av de åsikter som hyresgästerna framförde på ett möte efter övertagandet. Närmare hundra lägenheter har rustats helt eller delvis. Tvättstugorna är rustade. Företaget har personal på plats och har börjat ta tag i det yttre underhållet.

Mats Gustafsson menade att kraven från hyresgästerna därmed uppfyllts och att beståndet på Smultronbacken i dag är i ett sådant skick att det kan jämföras med Sandvikenhus lägenheter i grannområdet på Killingvägen.

– Här har hyresvärden verkligen satsat pengar på att lyfta området. Då kan värden inte acceptera att få en lägre hyra än andra, sade Mats Gustafsson och menade att lägenheterna på Smultronbacken nu är i grova drag likvärdiga med lägenheterna på Killingvägen.

Hyresgästernas ombud Owe Hellberg från Hyresgästföreningen höll inte med. Han ville i stället använda lägenheter på Västerled i Björksätra och Tallbacksvägen i Norrsätra, även de ägda av Sandvikenhus, som jämförelseobjekt.

Något som skulle ge betydligt lägre hyreshöjningar för dem som bor på Smultronbacken.

– Killingvägen är ett område av helt annan karaktär och från en annan byggnadsepok. Det ser inte ut som ett miljonprogramområde.

Owe Hellberg ifrågasatte Provinsfastigheters system med ”behovsprövat underhåll” och antydde att det gynnar de som orkar tjata medan värden saknar helhetsgrepp och översikt.

Lite syrligt berättade Owe Hellberg om kontakter han haft med hyresgäster i området som berättat att de aldrig sett så många servicebilar i farten som i förra veckan. Alltså inför det att hyresnämnden skulle komma ut på besiktning.

– Det känns inte anständigt och värdigt att folk ska behöva bo så här, sade Hellberg och visade bilder från en Ribbutredning (rättslig inventering av befintlig bebyggelse) som gjordes 2013 och som visade på en anmärkningsvärd vanskötsel.

I dag ser det något bättre ut, medgav han.

– En del har blivit åtgärdat. Men det är fortfarande skräpigt och mycket som inte fungerar. Frågan är också hur länge det håller när man målar om ruttna brädor.

Hyresnämndens förhandling fortsätter under tisdagen och onsdagen med besiktning av parternas olika jämförelseobjekt och med slutplädering.

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.