Den som vill flytta till Laholm hamnar sist i kön
Laholmshems nya regler är ovanliga. Till exempel en stor bostadsförmedling som Boplats syd, med 30-talet anslutna fastighetsägare, har en rak kö där enbart kötiden räknas. Många bostadsbolag har ett system med köpoäng där egna hyresgäster får fler poäng än icke-hyresgäster men Laholmshem tar det ett steg längre.
Enligt de nya reglerna hamnar hyresgäster som redan bor hos det kommunala bostadsbolaget först i kön. Sen kommer övriga Laholmsbor, sist i kön hamnar folk som vill flytta in till kommunen. För den som flyttar hit på grund av jobb är det dock inga problem, den personen går förbi alla i kön. Den så kallade näringslivsförturen är ny för Laholmshem.
I en ny uthyrningspolicy som också har antagits, räknas försörjningsstöd inte som inkomst, inte heller så kallad etableringsersättning för nyanlända. Dock säger policyn att om minst tolv månader av etableringsersättningen återstår kan den räknas som inkomst och kontrakt kan bli aktuellt efter ”särskild prövning”.
– Den nya policyn är ett sätt för oss att sätta våra egna hyresgäster i första hand, säger Stefan Lundström, Laholmshems vd.
Andra orsaker till de nya reglerna, som började gälla i höstas, är att de gamla kunde vara segregerande, enligt Stefan Lundström. Till de populära områdena fick bara ”de som är om sig och kring sig” tillgång till. En annan anledning är att Laholmshem vill att de egna kommuninnevånarna premieras. De kan sägas vara ägare till bolaget och tar därmed riskerna i det, inte minst nu när Laholmshem ska bygga mycket nytt.
En tredje orsak är en ökad invandring till kommunen.
– Under våren har det flyttat in tre gånger så många nyanlända till Laholm än kommunen har avtal med migrationsverket om. Nyanlända kommer att kunna fortsätta komma hit men med den nya policyn blir det en mer demokratisk ordning i frågan. Allmännyttan ska heller inte vara ett migrationsverktyg på egen hand utanför kommunens kontroll.
Finns det inte en risk att stänga ute vissa grupper?
– Att det diskuteras är alltid bra. Vi har gjort val i vår policy och håller oss till den. Skulle det visa sig att den inte är bra, får vi ändra i den.
Jan Olof Sandén, regionchef vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne, tycker att det kan vara ok att ett bostadsbolag till viss del värnar om sina egna hyresgäster men att nya tuffare krav, som han tycker att Laholmshem nu har fått, riskerar urfrysningseffekter för redan utsatta grupper. Det handlar om låginkomsttagare, de med försörjningsstöd och nyanlända.
– Om inte ett kommunalt bostadsbolag ska acceptera dessa grupper, vilka ska?
Hem&Hyra bad Sabo titta på den nya uthyrningspolicyn.
– Juridiskt är det inga konstigheter och strider inte mot diskrimineringslagstiftningen. Och det vi framför allt tycker är viktigt är att reglerna är transparanta, att förutsättningarna är tydliga, säger Therese Berg, chef på Sabos enhet boende och juridik.