Gräddfil på västsvenska orter för inflyttade nyanställda
Kärleken förde Carina Johansson från Kramfors till Varberg förra året. Relationen höll inte, men Carina föll för västkusten.
I stället för att flytta tillbaka hem till Ångermanland fick hon fast jobb på en skola i Väröbacka. Anställningen gav henne förtur i Varbergs Bostads kö. Efter knappt ett års väntan flyttade hon i september in i en egen trea i Bua.
– Jag kände att jag har haft en enorm tur. Alternativet för mig var att fara hem till Kramfors. Nu har jag fått en egen lägenhet i ett område där jag trivs, och är jättenöjd, säger Carina Johansson.
Näringslivsförturen i Varberg innebär att den som får fast jobb inom kommunens gränser får gå före i det kommunala bostadsbolagets kö om pendlingsavståndet till nuvarande bostad överstiger tio mil.
– Arbetsgivarna är så klart glada att rekryteringen underlättas. Sjukhuset är en rätt stor kund, och Ringhals. Men det kan också vara rör- eller elfirman si och så som är beroende av en person de behöver anställa, säger Roland Andersson på Varbergs Bostads bobutik.
Varbergs Bostad har i dagsläget sju års kö. Visst kan förturssystemet sticka en del i ögonen, konstaterar Roland Andersson.
– Det är klart att det gör. Jag förstår den som har köat i åratal och så väljer vi i stället någon som har förtur. Då har vi ett förklaringsarbete. Men vi har ett direktiv från våra ägare och vi följer detta.
Göteborgs fyra kommunägda bostadsbolag har sedan i våras helt slopat näringslivsförtur. En rättvisefråga, enligt Ulrika Stenson på Framtidenkoncernen.
– Det är en effekt av bostadsbristen. Vi har så många människor i Göteborg som inte har jobb men som också behöver boende. Det ska inte vara någon godtycklighet, utan alla lägenheter ska gå i turordning via Boplats Göteborg, säger hon.
Även flera andra typer av förturer har samtidigt rensats bort i bolagens nya, gemensamma uthyrningspolicy.
Läs mer här om Hem & Hyras rikstäckande kartläggning av vilka kommuner som låter näringslivet och även de egna anställda få förtur i bostadskön.
Fyra kommuner i Halland låter inflyttade fastanställda gå före i bostadskön om de har långa pendlingsavstånd. Det gäller bland annat Varberg och Kungsbacka.
Sju kommuner i Västra Götaland, däribland Kungälv, gör samma sak.
I Varberg fick 11 personer gå före kön förra året, i år hittills 6.
Kungsbacka gav 6 personer förtur i fjol. 2 har hittills gått före kön i år