Annons

HFAB tar grannsamverkan till nya områden

Halmstad HFABs satsning på grannsamverkan har ökat tryggheten på Andersberg. Projektet har fått internationell uppmärksamhet och nu sprids erfarenheterna till fler områden i Halmstad.
Foto: Anna Hultberg
”Vi ringer HFAB om vi ser något mystiskt”, säger Ros-Marie Piirainen med Hilde-Britt Gunnarssson framför en av skyltarna som upplyser eventuella tjuvar om att de kan bli påkomna av grannsamverkare.

Nästan 90 procent av hushållen på Andersberg är anslutna till projektet Grannsamverkan, 959 hushåll. Idén är enkel. De boende rapporterar till HFAB eller polisen när de ser brister i underhåll och misstänkt brottslighet.

– Det behövs fler ögon. Polisen ser ju inte allt, säger Hilde-Britt Gunnarsson som har bott på Andersberg sedan 1979.
Hon är kontaktombud med uppdrag att ha extra koll i området samt att värva nya. 

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Andersberg är ett av 1960-talets alla miljonprogram som haft en del problem med kriminalitet. När forskare på Högskolan i Halmstad utvärderade grannsamverkan såg de att vardagsbrottsligheten hade minskat med 23 procent.

Framgången kan till stor del förklaras med hårt fotarbete. Eldsjälen Gittel Börjesson från HFAB gick i början runt till alla boenden och värvade kontaktombud. Stafettpinnen plockades upp av engagerade kontaktombud som besöker alla nyinflyttade och informerar om grannsamverkan.

Varken Ros-Marie Piirainen eller Hilde-Britt Gunnarsson har behövt ringa polisen. Avvikelserna de ringt om har varit trasiga gatlyktor eller en moped i trapphus (=brandfara).

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

Ombuden får ingen ekonomisk ersättning. De bjuds på fika, fortbildning och teater några gånger om året. Det räcker, tycker de. Den stora vinsten är känslan av att bidra till ett tryggare bostadsområde.
Husen har också fått nya passersystem, bekostade av HFAB.

Annons

– Förr hände det att någon sov i trappen när jag hämtade tidningen. Det händer aldrig nu, säger Ros-Marie Piirainen.
Fler områden i Halmstad är på gång för grannsamverkan, närmast Fyllinge, och HFAB får många förfrågningar från andra kommuner. Helene Blomberg på HFAB säger att metoden passar bäst i stadsdelar med så kallat vardagsbrottslighet, som inbrott och skadegörelse.

– Man ska inte börja i en stadsdel där det skjuts ofta. Då är folk nog för rädda.

Läs ocksåBadkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”Jenny Ek

Projektet har fått internationell uppmärksamhet. Det vann en utmärkelse i Bryssel och ett pris i en europeiska tävlingen European Crime Prevention Award, ECPA.

Andra sätt att öka tryggheten

* På Gamlegården i Kristianstad har ABK installerat ett skalskydd i 1800 lägenheter.

Annons

* I Helsingborg har det kommunala bostadsbolaget satsat på att trygghetscertificera hela hus. Det har inte riktigt blivit så bra som var tänkt. Mer om det här: Ingen succé för trygghetscertificering

Du som hyresgäst kan också driva på. Här tipsar Hyresgästföreningens Li Merander (nedan) om hur.

Läs också Därför stäms kvinnan på 35 000 kronor – 15 år efter att hon flyttat ut Alice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.