Annons

Pengar tillbaka till utnyttjade hyresgäster

Kungsbacka Flera hyresgäster på Tingberget i Kungsbacka får sänkt hyra och tiotusentals kronor tillbaka. Hyresvärden hade tvingat dem att skriva på regelvidriga avtal när de fick kontrakten.

Sex hyresgäster har fått sänkt hyra med omkring tusen kronor per person. Efter en överenskommelse i hyresnämnden i Göteborg förra veckan får fyra av dem dessutom tillbaka mellan 20 000 och 70 000 kronor av hyresvärden KB Cornega.

Allt började med att en medlem hörde av sig till Hyresgästföreningen och undrade varför hennes hyra var så hög. Föreningens jurist Conny Borup började nysta i saken. Han upptäckte snabbt att fastighetsägaren systematiskt hade pressat hyresgästerna att avtala bort Hyresgästföreningens rätt att förhandla hyran. Istället skulle hyresgästerna förhandla själva.

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

– Det har varit ett krav att man skulle skriva på ett sådant avtal för att få lägenheten, säger Conny Borup.

Det är tillåtet att avtala bort den så kallade förhandlingsklausulen. Men det får ske först efter att hyresförhållandet pågått i minst tre månader, en tidsperiod som har lagts in just för att undvika utpressningssituationer.  Enligt hyresgästerna på Tingbergsvägen efterdaterade KB Cornega kontrakten. På så vis såg det ut som om de bekräftats efter tre månader, trots att de skrivits på direkt.

– Vi kunde se att bekräftelserna i flera fall var daterade till nyårsdagen eller på söndagar, dagar då inga kontor är öppna, säger Conny Borup.

Annons
Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

I samma stund som de tre månaderna hade gått höjdes också hyran för hyresgästerna med mellan 1 000 och 1 500 kronor. Plötsligt betalade de, utan att veta om det, mer än sina grannar. Sedan höjde Cornega deras hyror i samma takt som övriga i beståndet.

– När våra medlemmar har fått brev från Hyresgästföreningen om att hyran höjts med till exempel 1,5 procent så har det sett ut som om det stämt. Deras egen hyra har ju höjts med samma procentsats, säger Conny Borup.

Hyresgästföreningen hävdade att avtalen saknade juridiskt giltighet och att de borde få förhandla för sina medlemmar. Detta fick Cornega att backa. Men Conny Borup tror att fler än de sex som nu kompenserats kan vara drabbade.

Läs ocksåEfter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäktEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Förhandlingsklausulen var bortavtalad för 45 av 86 lägenheter, så det ligger i farans riktning. Det här är tyvärr ett agerande som blir allt vanligare. Bostadsbristen är säkert en faktor, människor skriver på vad som helst för att få en lägenhet, säger Conny Borup.

KB Cornega ägs i sin tur av Procedo Bygg och fastighets AB. Hem & Hyra har sökt Procedos VD Sture Johansson för en kommentar, men inte lyckats nå honom.

Annons

LÄS MER:

Ingela får sänkt hyra och 40 000 kronor tillbaka:

”Jag tycker det de gjort är väldigt dålig stil”

Fakta: Förhandlingsklausul

En förhandlingsklausul innebär att hyresgästen och hyresvärden följer de överenskommelser som värden och hyresgästorganisationen träffat i kollektiva förhandlingar om till exempel hyran.

Om man inte vill omfattas av de kollektiva förhandlingarna kan hyresgäst och värd skriva en överenskommelse om att slopa förhandlingsklausulen. Det kan dock inte ske förrän hyresgästen hyrt lägenheten i minst tre månader.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.