Annons

Privatvärdar i Varberg krävs på miljoner

Varberg De privata värdarna i Varberg lämnade förhandlingsbordet för tidigt. Det anser Hyresgästföreningen, som nu kräver ett rekordstort skadestånd.

Det var för en dryg månad sedan som årets hyresförhandlingar mellan branschorganisationen Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen brakade samman i Varberg.

På bordet låg då nya hyror för drygt 2 200 hushåll hos ett 80-tal privata fastighetsägare, bland dem Varbergs största privatvärd Derome förvaltning.

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

Knappt hade Fastighetsägarna strandat förhandlingarna förrän varje hyresvärd vände sig direkt till sina hyresgäster i ett brev. Varje hushåll erbjöds möjlighet att självmant acceptera en hyreshöjning. Alternativet var att vänta på en individuell kallelse till hyresnämnden.

Förfarandet har retat upp Hyresgästföreningen, som tidigare avrått alla hyresgäster från att godkänna hyreshöjningen.

Nu tar man till det tunga artilleriet, och kräver motparten på ett rekordstort skadestånd om förhandlingar inte återupptas: sammanlagt 4,7 miljoner kronor, eller 25 000 kronor per fastighet. Enligt Conny Borup, jurist på Hyresgästföreningen, har fastighetsägarna inte uttömt alla möjligheter att nå en uppgörelse.

Annons
Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

– Vi menar absolut att det här är ett brott mot den primära förhandlingsskyldigheten. Det råder ingen tvekan om det. Det har aldrig varit några reella förhandlingar på enstaka fastigheter, säger han.

Lars Stjernfelt, biträdande affärsverksamhetschef på Fastighetsägarnas regionala gren GFR, håller inte med.

– Vi anser att vi har följt hyresförhandlingslagen, och uppmanar våra medlemmar att lämna det här utan någon vidare åtgärd. Att med hot om skadestånd tvinga tillbaka till förhandlingsbordet, det är ingen taktik jag är imponerad av, säger han.

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

Sedan breven till hyresgästerna gick ut i mitten av februari har Fastighetsägarna förlängt svarsfristen. Lars Stjernfelt vill ännu inte berätta hur många hyresgäster som frivilligt accepterat höjd hyra, men menar att utfallet har varit hyggligt.

Annons

– Eftersom det är första gången vi gör en så här stor förfrågan finns det ingenting att relatera till. Men vi är nog ganska nöjda med antalet godkännanden vi har fått in, säger han.

Fastighetsägarna räknar med att lämna in de första ansökningarna om prövning hos hyresnämnden inom de närmaste veckorna. Även Hyresgästföreningens skadeståndskrav ska behandlas av samma instans.

Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.