”Kommer att få jobba för att återfå förtroendet”
Östersundsposten har i en rad artiklar ifrågasatt fastighetsaffären mellan Peab och Östersundshem som genomfördes i somras. Östersundshems vd Daniel Kindberg anser att granskningen till stora delar är felaktig.
Därför kallade han till ett öppet möte som hölls i går torsdag klockan 19 i Exercishallen på Stadsdel Norr, för att lägga korten på bordet och svara på frågor från allmänheten.
En blandad skara om cirka sextio personer samlades i hallen. Förutom den intresserade allmänheten så var politiker, reportrar och flera representanter från Hyresgästföreningen på plats.
– Vi är här för att få veta hur allt ligger till egentligen. Det är bra att de kallar till öppet möte, men sånt ska de ju egentligen ha innan så här stora affärer. Det vore mer demokratiskt, säger en av det fåtal hyresgäster som kommit till mötet.
– Jag vet inte om jag kommer att förstå så mycket… det är så många turer och så mycket siffror…, säger en annan anonym röst.
De ser lite bortkomna och vilsna ut och sjunker snabbt ner på ett par av stolarna som ställts fram. Men de är inte de enda som känner sig smått förvirrade av situationen. Frågor som väckts via media har rört upp mycket känslor.
– Det här berör ju inte bara hyresgäster utan naturligtvis hela kommunen. Därför tyckte jag att det var viktigt att komma hit och lyssna på vad han har att säga när vi blev inbjudna, säger mannen bredvid mig och syftar på Östersundshems vd Daniel Kindberg. Grannen på hans andra sida nickar instämmande.
Daniel Kindberg tillträdde som vd för Östersundshem efter årsskiftet och gick direkt från posten som vd i Peab till det kommunala bostadsbolaget.
Kindberg öppnar mötet med att berätta lite om hur det gick till när han bestämde sig för att lämna det privata byggbolaget för att istället ”tjäna allmännyttan”. Det har spekulerats i om han vid en tidpunkt för övergången satt på två stolar. Men Daniel förklarar att så inte är fallet. Alla papper är i ordning.
När det gäller kritiken mot Peabaffären anser Kindberg att den är ogrundad och felaktig i stora delar. Rent ljug i vissa. Han visar upp ett tjugotal citat ur artiklarna som han sedan sågar i snabb följd. Han talar om faktafel, dålig påläsning om lagar och regler, irrelevans och lögner.
– Jag går inte i polemik mot tidningen, i komplexa affärer kan många göra fel, men en del påståenden är rent ljug. Jag har inget emot media och jag välkomnar granskningar, men mycket av det här förstår jag helt enkelt inte. Som att det skulle vara negativt att jag tidigare arbetat för Peab till exempel. Att det skulle vara en form av jäv i affärssituationer. Jag ser det som tvärtom, att Peab är förlorarna och Östersundshem vinnaren eftersom jag tar med mig värdefulla erfarenheter och fakta, säger Daniel.
– Det råder inga konstigheter kring den här affären. Jag säger därmed inte att vi gjort allt exakt rätt, men de felaktigheterna vet jag i så fall inte om ännu.
Trots den lugna stämman och de väl valda orden så fortsätter kritiken när moderatorn öppnar upp för frågor.
Betydelsen av området ifrågasätts exempelvis. Det finns de som anser att Stadsdel Norr inte är ett attraktivt område att bygga de över 2 000 bostäder som planerats.
– Då har du och jag olika uppfattningar, svarar Daniel.
I konkret och kortfattad version. För utläggningarna har en tendens att bli väldigt långa…
Ann-Christine Strömberg, Hyresgästföreningens ordförande i Östersund, frågar vd:n om det kommunala bostadsbolagets allmännyttiga syfte får stå tillbaka för det vinstintresse bolaget också har. Och varför nyproducerade hus måste bära sin egen kostnad, vilket innebär väldigt höga hyror, när Östersundshem ju är ett av landets rikaste bostadsbolag.
– Det råder inget motsatsförhållande mellan de båda syftena, jag är inte tillräckligt rutinerad än, men jag hoppas i alla fall att de är förenliga. Visst har vi hög soliditet, men det är inte det samma som kontanter. Pengarna är bundna i fastigheter. Vinsten i bolaget, de pengar som genereras, ska återinvesteras i form av förvärv och förvaltning av fastigheter, svarar han.
Sammanfattningsvis.
Men varför byggs det så få hyresrätter? Alla ska väl ha råd att bo, undrar Ann-Christine vidare.
Och får ett svar som i korthet handlar om att Östersundshem visst ska finnas för alla och för olika behov och åldrar. Och att de just i det avseendet vill bygga olika upplåtelseformer i framtiden.
– Idag har vi redan 5 100 hyreslägenheter, motiverar Kindberg sitt svar.
Politikerna Nisse Sandqvist (V), Mats El Kott (FP) och Anders Edvinsson (S) är också på plats under mötet. Mats El Kott framför kritik om att kommunstyrelsen får ärendet om fastighetsköpet med Peab direkt vid sittande bord och att underlaget är bristfälligt.
Kindberg anser att han uppfyllt sin del av presentationen av underlaget och att kritiken därför inte kan riktas mot honom.
Efter nästan tre timmar börjar mötet rundas av. Men diskussionerna lär fortsätta även efter ikväll. Alla är långt ifrån övertygade. En upprörd man på åhörarplats får sista ordet. Han höjer rösten och säger med darrande stämma:
– Jag har så mycket material om det här så jag kan fylla en skottkärra. Den ska jag rulla till tidningen med för jag hoppas att de fortsätter gräva för det är något i den här affären som inte stämmer!
Och när mannen bredvid mig reser sig för att gå säger han:
– Motståndet kvarstår och jag tycker han är lite väl arrogant gentemot oss kommuninvånare.
Daniel Kindberg själv tycks däremot vara nöjd med mötet och dess syfte.
– Kändes bra, jädra bra kväll, bra frågor och bra stämning. Jag är glad över det här initiativet vi tog. Trodde att det bara kanske skulle komma arton personer och att jag skulle få väldigt få frågor.
Var du nervös innan mötet?
– Nähä, det var jag inte alls!
Tänker du gå vidare med det här eftersom du anser att det i granskningen finns så mycket felaktigheter och rena lögner?
– Jag har inte tänkt stämma tidningen. Jag tror att de är medvetna om att de gjort fel, det är så uppenbart. Jag vill inte heller klanka ner på journalisten. Ibland blir det fel på grund av att man arbetat på ett oerfaret sätt. Jag tycker också att chefredaktören och nyhetschefen borde tagit ett större ansvar.
Så vad tyckte Hyresgästföreningens lokala ordförande om debatten?
Litar du på vad Daniel säger?
– Det törs jag inte säga. Men även om affären visar sig ha gått riktigt till så blir ändå hyresgästerna berörda av det här och jag tror att Östersundshem kommer att få jobba på att vinna tillbaka deras förtroende, säger Ann-Christine Strömberg.
FAKTA/ PEABAFFÄREN
- Östersunds allmännyttiga bostadsbolag Östersundshem har förvärvat ett stort byggprojekt i centrala Östersund från PEAB. Affären gjordes genom förvärv av bolaget Fältjägaren 8 AB och köpeskillingen uppgick till 127 miljoner kronor.
- Projektet är omfattande för en stad av Östersunds storlek – 2 500 lägenheter som kommer att ligga på det gamla regementsområdet, det gamla slakteriområdet, samt nära stadion.
- De senaste veckorna har affären mellan Östersundshem och Peab satts under lupp av media. Lokaltidningen ÖP lät göra en egen värdering och kom fram till att priset borde varit 21 miljoner lägre.
- Konkurrensverket gör nu en utredning om lagen om offentlig upphandling följts.