Annons

Anställda tar över när hyresgäster saknas i hyresförhandlingen

Jönköping Det finns orter där Hyresgästföreningen saknar tillräckligt med medlemmar som vill bli aktiva i en förhandlingsdelegation. Vätterhem i Jönköping är ett av bolagen som berörs.

Om det saknas en fulltalig förhandlingsdelegation så är det förhandlingsledaren, en anställd förhandlare hos Hyresgästföreningen, som fattar besluten, med en rådgivare från föreningsstyrelsen om sådan finns.

Så var det när Vätterhems hyra för 2015 förhandlades. Anledningen var att hela delegationen hoppade av i protest mot en omorganisation som inte förankrades hos dem, vilket Hem & Hyra  tidigare berättat om.

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

– Det är tråkigt men jag har all respekt för dem och förstår dem, säger Kent Sandén, vd för Vätterhem.

Hur är det att förhandla med förtroendevalda?

– Det har fungerat utmärkt. Jag har varit med i 18 år och tre olika förhandlingsledare och jag vill tro att det fungerar så bra för att vi är transparenta. De vet vad vi håller på med, säger Kent Sandén och fortsätter:

Annons
Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

– Jag ringer ofta till Hyresgästföreningen och talar om vad vi har på gång, det kan vara underhåll eller satsningar i våra bostadsområden. Vi har aldrig haft konflikter, vi har alltid lyckats komma överens.

Tjänstemän i all ära men det är de förtroendevalda som har koll på livet i de olika bostadsområdena, vilket är en klar fördel, enligt Sandén.

– De har kunskap om det som vi inte ser i våra områden. Vi gör även en enkät bland våra hyresgäster varje år för att få större bredd. Det blir en referens till vad förhandlingsdelegationen säger och brukar stämma överens, säger Kent Sandén.

Läs ocksåAngelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyrorEn kvinna står på en gata i Tranås. I bakgrunden syns en grupp andra kvinnor och män som samtalar med varandra. Kvinnan i förgrunden heter Angelica Engvall. Hon bär vinröd jacka och har glasögon och långt brunt hår.

Enda nackdelen med förtroendevalda är att Hyresgästföreningen har samma svårigheter som bostadsbolaget när det gäller att locka hyresgäster till möten, enligt Sandén.

Annons

– Men det kan man tolka som man vill. Hyresgästerna kanske litar på oss, att vi fixar det här. De har sett vad vi levererar genom åren och vi känner att vi har ett stort förtroende hos våra hyresgäster, säger Kent Sandén.

Notera: Klicka på tabellen i bildspelet så ser du den i sin helhet och en förklarande bildtext. Tabellen visar hur stora Hyresgästföreingens förhandlingsdelegationer är i kommunala bostadsbolag som har fler än 1 000 lägenheter i Kronoberg och Jönköpings län.

Läs mer: Johannesson och Filipsson är förtroendevalda med makt i hyresförhandlingarna

Fakta: » Hyresgäster i förhandlingen

Hyresgästföreningens årsmöte utser en förhandlingsdelegation som måste bestå av minst tre ledamöter, inklusive förhandlingsledaren, för att vara beslutande. Förhandlingsledaren är en anställd förhandlare, som även har rösträtt i delegationen men som kan röstas ned av de förtroendevalda.
Är förhandlingsdelegationen färre än tre ledamöter, ses den som rådgivande och förhandlingsledaren har mandat att fatta eget beslut.
Förhandlingsdelegationen är delaktig i alla förhandlingar som rör boendet, inte enbart hyresförhandlingar.
Även för stora privata hyresvärdar väljs en förhandlingsdelegation, exempelvis gentemot Riksbyggen i Jönköping.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.