Annons

Hyresvärdarna i Tranås erbjuds inventering av tillgänglighet

Tranås Vid nybyggnation av flerbostadshus är tillgänglighet ett krav. Men äldre bostadshus stänger ofta ute människor med nedsatta förmågor. Zdenka Sramkova spanar efter hinder i Tranås.
Foto: Annika Wallsson
Att det saknas kontrastmarkering på översta och nedersta trappsteget är ett vanligt förekommande problem. Den här trappan är rätt ny och har en någorlunda bra markering, säger Zdenka Sramkova, tillgänglighetskonsult.

Vi möts i ett trapphus på Ydrevägen i Tranås. Genast konstaterar Zdenka Sramkova att det vore bra med en sittplats.

– Då kan man sitta väderskyddat i entrén och vänta på färdtjänsten, säger hon och sätter sig i stället på trappan.

Läs ocksåSå svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder"Bilden visar Stefan Sundquist, ombudsman på föreningen DHR,

– Och här kan ledstången enkelt förlängas. Man behöver stöd redan innan trappan börjar.

Zdenka Sramkova är tillgänglighetskonsult hos Add access som fått i uppdrag av Tranås kommun att inventera tillgängligheten hos hyresvärdarna. Det hela är frivilligt och erbjuds gratis.

Projektet sker med stöd av Boverket och är en inventering av max 70 trappuppgångar, dess förråd, tvättstuga och sophantering. Lägenheterna ingår inte.

Annons
Läs ocksåStrulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagarKristina Lundgren, i svarta kläder, glasögon och långt hår i en fläta, sitter sedd i profil vid ett stort vitt skrivbord med papper, kalender i läsplatta. I bakgrunden syns flyttkartonger i hörnen. Flytten till seniorboendet blev en besvikelse.

– Vi vet ännu inte hur många hyresvärdar det blir, anmälningar kommer fortfarande in. Syftet med detta är att som hyresvärd få veta hur det ser ut, veta vad man kan erbjuda bostadssökande. Sedan ger vi även förslag på åtgärder, säger Zdenka Sramkova.

Hon ser tillgänglighet som en demokratifråga och understryker att samhället vinner på att anpassa tillgängligheten.

– Om vi alla ska kunna jobba och bidra, kunna delta, så krävs tillgänglighet. Utan det kan vi inte leva upp till alla fina ord. Och det är viktigt för vi lever längre, utan att behålla våra fysiska och kognitiva förmågor, och många vill bo kvar i sina hem, inte tvingas flytta. Det handlar även om yngre personer med olika funktionsnedsättningar, de kan och vill leva ett aktivt liv, precis som alla andra, berättar Zdenka Sramkova.

Läs ocksåAngelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyrorEn kvinna står på en gata i Tranås. I bakgrunden syns en grupp andra kvinnor och män som samtalar med varandra. Kvinnan i förgrunden heter Angelica Engvall. Hon bär vinröd jacka och har glasögon och långt brunt hår.

I Tranås finns många hus i tre plan utan hiss. Och det handlar om smala trottoarer, halvtrappor, begränsat manövreringsutrymme.

– Men det mesta går att åtgärda på något sätt, säger Zdenka Sramkova och går in i hissen och noterar att den är smått omöjlig.

Annons

– Från en rullstol kan man inte stänga dörren.

Zdenka Sramkova vill att alla som jobbar med bostäder ska få en basutbildning i tillgänglighet.

– Det handlar ofta om små saker som kan begränsa tillgängligheten, hur man klipper buskar, eller placerar en bänk.

Fakta: Hus under lupp i Tranås

Vid inventeringen synas flera faktorer som kan begränsa tillgängligheten för personer med nedsatta förmågor, exempelvis om man använder rullande hjälpmedel.
Det handlar om allt från belysning, snubbelrisk, ledstänger, kontrastmarkeringar, dörrar och ramp.
Inventeringen synar även besökstillgänglighet, hur enkelt det är för personer med nedsatt förmåga att hälsa på.

Läs också "Seniorhus" garanterar inte äldreanpassning - Anna-Lena, 80, tvingades kämpa med entrén Bråk och blod i trapphuset - nu tvingas hyresgästen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.