Annons

Hyresavtal klart för privatägda lägenheter i Kalmar till sist

Kalmar Något vägledande beslut i hyresnämnden blev det aldrig, trots att Kalmar skulle bli ett pilotfall. Men tvisten om hyrorna för 5 400 lägenheter i staden är löst.

Nu står det klart att Fastighetsägarnas regionala gren GFR och Hyresgästföreningen har nått en uppgörelse om nya hyresnivåer för över 5 400 lägenheter hos en rad privata fastighetsägare i Kalmar.

Överenskommelsen innebär för de flesta hyresgäster en hyreshöjning på 2,5 procent från och med 1 april i år. I fastigheter där parterna anser att hyrorna ligger i underkant med hänsyn till bruksvärdet höjs hyran med upp till 5 procent. Där betalar hyresgästerna först en höjning på 2,5 procent i april, och resten av höjningen från och med 1 juli. Det rör sig om cirka 400 lägenheter.

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

Hyresgäster vars fastighetsägare inte kan uppvisa en godkänd energideklaration får en halv procentenhets rabatt tills fastighetsägaren uppfyller detta lagkrav. Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Björnstedt är det ett första steg mot att låta förvaltningens kvalitet påverka hyresnivån i högre utsträckning.

– Det har visat sig att 21 procent av de här fastigheterna inte har godkänd energideklaration, säger han. I min värld är det en sämre förvaltningskvalitet, för då har man inte klart för sig vad som gäller.

Annons

Den färska överenskommelsen innebär att hotet om en långdragen process i hyresnämnden är avvärjt. Men det betyder också att de som hoppats på ett vägledande beslut blir besvikna, då detta setts som ett pilotfall där ny hyreslagstiftning från i fjol skulle prövas.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

Men de inblandade parterna tycker ändå att man, var för sig, har bärgat principiella vinster.

– För vår del har några saker varit extremt avgörande, säger Magnus Björnstedt. Dels att hyresnämnden inte skulle vara ett forum för fortsatt förhandling, som Fastighetsägarna hade för avsikt. Och dels att vi har tagit bort fokus helt från lägesfaktorn, och förhandlat fastighet för fastighet utifrån deras egna meriter. Vi har med all önskvärd tydlighet visat att det är bruksvärdet som gäller, och att det inte förändrades 1 januari 2011.

Annons

Fastighetsägarnas förhandlare Lars Stjernfelt ser å sin sida spridningen på hyrorna som ett tecken på framgång. Han är också nöjd med att parterna enats om att snarast möjligt införa en gemensam modell för systematisk hyressättning. Arbetet med att besiktiga lägenheter kommer att påbörjas omgående, och hyresgästerna ska i enkäter själva få värdera sitt boende.

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

– Resultatet vi landade i var vårt ursprungsyrkande, 0–5 procent, säger Lars Stjernfelt. Men jag tror inte att vi hade nått dit så som förhandlingsläget var i november och december. Vi har lärt oss väldigt mycket under den här processen. Till nästa år hoppas jag att vi gemensamt har ett bättre underlag, genom besiktningarna. Jag är inte rädd för att stranda igen om det behövs. Men det är inte ett mål, utan det sista man vill.

Fakta: Detta har hänt

När hyresförhandlingarna startade i höstas yrkade Fastighetsägarna GFR på hyreshöjningar på upp till 5 procent i Kalmar.

Hyresgästföreningen lade motbudet 1,5 procent. Fastighetsägarna strandade förhandlingarna i december.

Vid årsskiftet lämnade Fastighetsägarna in en diger ansökan till hyresnämnden om prövning av hyrorna för samtliga lägenheter, över 5 400 stycken. Då yrkade man också på att få höja hyrorna med upp till 7 procent.

Efter ett första möte i hyresnämnden i februari prövade parterna att sätta sig vid förhandlingsbordet igen.

Det har resulterat i den aktuella uppgörelsen.

Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.