Lång rad lokala förslag ska lyfta Berga efter branden
Det var i oktober som Berga centrum eldhärjades sedan några personer tänt på en container strax intill köpcentret. Händelsen rubricerades som mordbrand, och väckte debatt om hela områdets förutsättningar och framtid.
Efter ett stormöte i Funkaboskolans matsal bildades Bergakommissionen, ett nätverk av ett 30-tal lokala företrädare för näringsliv, skola och föreningsliv. Syftet var att, utan politikers inblandning, ta fram förslag på hur man skulle kunna lyfta området och öka framtidstron.
Efter flera månaders arbete, där fyra arbetsgrupper har träffats en gång i veckan, har kommissionen nu presenterat sina idéer för kommunens politiker. Nästa vecka kommer den officiella slutrapporten – men redan nu har flera av förslagen omsatts i praktiken.
– Vi gick ut en kväll och kollade hur området såg ut när det var mörkt, med trygghet och belysning och så, berättar Marie Sjö, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Kalmar.
Hon har varit med i arbetsgruppen ”Bergaområdet – trygghet och trivsel”, vars förslag nu bland annat har lett till bättre belysning och gallrade buskage. Kommunen har också redan lagt in ytterligare en rad åtgärder i sin planering, till exempel upprustning av Bergas större fotbollsplan och en ny grillplats vid den mindre planen.
Men trivselgruppen avslutar inte sitt arbete bara för att Bergakommissionens uppdrag tar slut, tvärt om. En lokal marknad står på önskelistan, liksom sommarjobb där unga får vara med och ta hand om sitt område och därmed kanske också lära sig att värna närmiljön mer. Det finns också planer på att starta ett internetkafé i Berga centrum.
Parallellt med kommissionens arbete har Berga fått en ny fastighetsägare i Kalmarbaserade LW Fastigheter, som vid årsskiftet tog över 225 lägenheter i området samt köpcentret. Det har väckt förhoppningar om bättre förvaltning och satsningar på underhåll i det slitna beståndet. Den nya fastighetsägaren har också visat intresse för Bergakommissionens arbete, till skillnad från företrädaren PBA.
Situationen i Berga kom inte som någon överraskning för varken politiker, invånare eller näringsidkare, och behoven har funnits länge. Men Marie Sjö menar att det kanske krävdes just en kris för att få fart på initiativen.
– När något händer i bostadsområden kommer människor samman, säger hon. Då går det att utnyttja situationen. Det här är unikt, de har verkligen fått med alla. Nu lämnar vi det gamla bakom oss och siktar vi framåt, för att få snabba resultat.
Bergakommissionens slutrapport presenteras för kommunstyrelsens arbetsutskott den 28 februari. Läs mer om kommissionens arbete på Kalmar kommuns hemsida.