Annons

Tvångsförvaltning fastställd i Ankarsrum och Blackstad

Västervik Allt skulle bli bra när hyresgästerna fick Q hus Sverige som ny hyresvärd i somras. Men mindre än ett halvår senare har kommunen sett till att det blivit tvångsförvaltning.
Foto: Linda Alfons
Wenche Andersson tycker att det känns tryggt att Västerviks bostads nu förvaltar fastigheterna. ”Nu behöver man inte vara rädd att någon tar elen. Sophämtningen och snöröjningen kommer att fungera.”

Hyresnämnden tog ett första interimistiskt beslut om tvångsförvaltning i november förra året. I går fastställde de beslutet och Q hus Sveriges fastigheter i Blackstad och Ankarsrum förvaltas nu av Västerviks bostads fram till och med 31 januari 2017. Dock undantas fastigheten på De Marés väg i Ankarsrum från förvaltningen. Västerviks kommun gjorde det förbjudet att bo där i december och eftersom det inte längre bor någon där finns ingen anledning att låta huset omfattas av tvångsförvaltningen.

Om en värd missköter sig kan Hyresgästföreningen och kommunerna ansöka om tvångsförvaltning i hyresnämnden. Hittills har få kommuner utnyttjat möjligheten. Men det kan vara ett trendbrott på gång.

Läs ocksåKan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltningLars-Åke Håkansson, tvångsförvaltad hyresvärd i lund

Wenche Andersson bor hos Q hus i Blackstad. Hon har huvudnyckel och har därför fått hjälpa andra som bor i området.

– De kom hit om det var problem hemma, om det varit något med elen eller diskmaskin. Men det är inte lätt att få hit hantverkare om det inte är någ­on som betalar, så man har haft bakbundna händer lite grand.

Eva Gustafsson är miljöinspektör och den som ansökte om tvångsförvaltningen. Hon berättar att i alla lägenheter som de besökt finns brister, en del är till och med hälsorisker. Därför beslutade miljönämnden att göra det förbjudet att bo i ett av husen i Ankarsrum.

Annons
Läs ocksåTvångsförvaltning efter år av vanvård – hyresgästerna lättade över beslutet

– Vi har inte ansökt om tvångsförvaltning innan, det är första gången så för oss är det en ny grej.

Från att hyresgästerna började höra av sig till ansökan tog det en och en halv månad. Då fanns hot om att elen skulle stängas av och sedan också hot om vatten­avstängning. Hyresvärden gick inte att nå. Kommunen har tvingats gå in och åtgärda trasiga värme­anläggningar, räkningen skickade de till Q hus, så kallad rättelse på felandes bekostnad.

– Det är inte hållbart för oss att hålla på med det. Vi ska inte sköta fastigheter, det är inte det vi är bra på. Därför valde vi att ansöka om tvångsförvaltning.

Läs ocksåElen försvann när värden hamnade hos Kronofogden: "Det har varit kämpigt"Hyresgäst framför hyreshus i Värnamo.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs mer:

Möjligen trendbrott – två kommuner tvångsförvaltar i Småland

Annons

Aneby siktar på att ta över misskött fastighet

Förbjudet att bo hus Q hus i Ankarsrum

Ohyra, mögel och kallt skäl för tvångsförvaltning

Fakta: Kommunen kan

Förelägga, alltså ställa krav på åtgärder som fastighetsägaren ska göra. Det kan kombineras med vite.
Vidta rättelse på felandes bekostnad.
Besluta om boendeförbud.
Ansöka om tvångsförvaltning.

Fakta: Tvångsförvaltning

​Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning.
Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastighet­en till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år. Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs.
Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.

Läs också När ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning” Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.