Annons

Grannfejd till hyresnämnden

Ljungby Ett lite udda fall av åtgärdsföreläggande pågår i Ljungby. Med hjälp av Hyresgästföreningen försöker tre medlemmar bli av med sin granne, som enligt dem orsakar störningar.

Ansökan om åtgärdsföreläggande brukar för det mesta handla om att ålägga en hyresvärd att utföra åtgärder i en lägenhet eller fastighet, det kan handla om brister på vitvaror eller avsaknad av underhåll.

Men det går även att ansöka om åtgärdsföreläggande för att få en hyresvärd att säga upp hyreskontraktet för en störande hyresgäst.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Precis det sker just nu i Ljungby. Med hjälp av Hyresgästföreningen försöker tre medlemmar bli av med sin granne.

Genom att ansöka om åtgärdsföreläggande hoppas de att hyresvärden tvingas se till att grannen flyttar.

– Det här hör inte till vanligheterna. I det här fallet är det en mindre fastighet med fyra lägenheter där samtliga grannar berättar samma sak. Det här är lite mer än en vanlig grannfejd, det har förekommit våld och ofredande etcetera, säger Hyresgästföreningens ärendehandläggare Victor Herrera och fortsätter:

Annons
Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

– Det ligger på hyresvärdens ansvar att se till så att störningar upphör. Hyresgästerna som blivit störda tycker inte att hyresvärden vidtagit de åtgärder som behövs och då finns det möjlighet att ta till den här åtgärden, att hyresvärden tvingas vidta åtgärder.

Hyresvärden tycker att man gjort vad man kunnat i ärendet och har uppfattat det som en konflikt mellan några hyresgäster och inte att det är en specifik hyresgäst som är skuld till störningar. Det finns ingen grund för ett åtgärdsföreläggande, anser hyresvärden som bestrider ansökan.

Det som hyresnämnden provar är om hyresvärden gjort tillräckligt för att komma tilll rätta med de påstådda störningarna.

Läs ocksåBristerna i Kenneths lägenhet fixades inte på flera månader: "Det är tröttsamt"Färgsläpp från tak i Kenneths lägenhet.

Och när frågan om åtgärdsföreläggande med anledning av att en hyresgäst stör tas upp, är det hela en konflikt mellan den som ansöker om åtgärdsföreläggande och hyresvärden. Den utpekade hyresgästen deltar inte i förhandlingarna.

Annons

Om hyresnämnden tycker att det finns skäl för ett åtgärdsföreläggande som tvingar hyresvärden till uppsägningsåtgärder blir det oftast ytterligare en tvist, den mellan hyresvärden och den uppsagda hyresgästen.

– Det är vanligt att det blir ett ärende nummer två. Då görs bedömningar av störningen och hyresgästen har möjlighet att freda sig, säger hyresrådet Carl Olof Öhrnell.

Läs mer:

Fakta: Åtgärdsföreläggande

Du kan ansöka om åtgärdsföreläggande om din värd inte gör nödvändiga åtgärder för att din boendemiljö ska fungera normalt. Det kan handla om underhåll, skador och hinder och men i nyttjanderätten, dit räknas om inte hyresvärden åtgärdar störningar.

Läs också Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats Fyra månader utan möjlighet att gå ut – när värden inte ville fixa hissen blev Kurt instängd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.