Annons

Hälften har boinflytandeavtal – men inte självklart hos alla

Blekinge Majoriteten av de bolag som har boinflytandeavtal med Hyresgästföreningen är nöjda. Men det skiljer mellan länen ifall bolagen satsar på avtal, visar Hem & Hyras kartläggning.
Foto: Annika Wallsson
Kan påverka. I Lammhult kan Ann-Christin Boström påta i jorden sedan Vidingehem och Hyresgästföreningen gått samman i ett trygghetsprojekt.

Majoriteten av de bolag som har boinflytandeavtal med Hyresgästföreningen är nöjda. Men det skiljer mellan länen huruvida bolagen väljer att satsa på boinflytandeavtal, visar Hem & Hyras kartläggning.

Ett av Hyresgästföreningens ben är att jobba med boinflytande, oftast genom samarbetsavtal med bostadsbolag som betalar för de tjänster föreningen kan ge.

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

Vidingehem i Växjö är ett av de bolag som har boinflytandeavtal och nyligen genomfördes även ett projekt för att stärka tryggheten i ett par bostadsområden. Bland annat bjöds hyresgästerna in till möten och bildade sju arbetsgrupper i syfte att öka trivsel och gemenskap.

– Nu är vi inte så många i odlingsgruppen men kanske nästa år, när alla ser hur det funkar. Tanken är ju att folk samlas och börjar prata med varandra, berättar hyresgästen Ann-Christin Boström.

Den upplevda tryggheten hos hyresgästerna har dubblerats, visar Vidingehems mätning.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

–  Det är otroligt bra. Främst har det handlat om att öka förståelsen för varandra. Vi har utgått från Hyresgästföreningens värdeord; trygghet och trivsel. Här blev vi samarbetspartners när vi i andra sammanhang är motparter. Det var ett lyckat koncept, säger Stefan Blomkvist, vd.

Annons

Anders Wall är boinflytandechef på Hyresgästföreningen Sydost.

– Jag är inte så säker på att vi behöver boinflytandeavtal överallt för att hyresgästerna ska få inflytande. Vi kan påverka genom förhandlingsordningen också. Nackdelen är att om boinflytandearbetet tas den vägen får det konkurrera med alla andra frågor och risken blir att arbetet inte kommer ut i bostadsområdena på samma sätt, säger han.

Läs ocksåAngelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyrorEn kvinna står på en gata i Tranås. I bakgrunden syns en grupp andra kvinnor och män som samtalar med varandra. Kvinnan i förgrunden heter Angelica Engvall. Hon bär vinröd jacka och har glasögon och långt brunt hår.

Vill ni ha fler avtal?

– Absolut! Vi har en dialog med bolag varje år om det här.

Fotnot: I Region Sydost ingår länen Blekinge, Kalmar, Jönköping, Kronoberg, Östergötland och Gotland. Källa: 52 kommunala bostadsbolag i regionen.

Annons

Läs mer:

Karlshamnsbostäder fick en nystart efter avtalskollaps

Boinflytandet får godkänt betyg

Hos Gislavedshus kvalitetsmärks boinflytandet

Fakta: Boinflytande

Kommunala bostadsbolag ska sedan 2011 erbjuda sina hyresgäster möjlighet till boinflytande och inflytande i bolaget.
Inflytande kan handla om att hyresgästernas åsikter och förslag vägs in när det exempelvis gäller att forma den yttre miljön
En del privata bostadsbolag erbjuder boinflytande, även om det inte finns någon skyldighet.

Läs också Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.