Annons

Växjöbostäder dissar Hyresgästföreningen

Växjö Det har skurit sig mellan Växjöbostäder och Hyresgästföreningen om förhandlingsordningen. I ett yttrande till hyresnämnden går bolaget hårt åt föreningen.

Förra året sade Växjöbostäder upp avtalen om förhandlingsordning och föreslog en egenkomponerad förhandlingsordning. Detta gick inte Hyresgästföreningen med på och vände sig till hyresnämnden för en förlängning av avtalet.

I ett yttrande till hyresnämnden går Växjöbostäders vd Maria Säterdal hårt åt Hyresgästföreningen.

Läs ocksåKonflikten över i Aneby - nu vill värden förhandla hyrornaBil från Aneby bostäder. Hyresgästen Christer Karlzén vid sin lägenhet.

”Det goda förhandlingsklimat som tidigare funnits har nu helt försvunnit”, skriver hon till hyresnämnden. Växjöbostäders uppfattning är ”att man trots anstängningar att föra konstruktiva diskussioner möts av konstruerade problemställningar och en negativ attityd.”

Vidare vill Maria Säterdal inte beskriva de olika situationerna eftersom det ”förmodligen bara skulle förstärka motsättningarna mellan bolaget och Hyresgästföreningen Sydost.”

Växjöbostäders vd tillägger även: ”Däremot bör noteras att Fastighetsägarna Syd och kommunala bolag i länet informerat bolaget om att de delar bolagets syn på föreningens agerande och oron över det försämrade förhandlingsklimatet.”

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Vad är det som har hänt?

– Jag svarar precis som det står i yttrandet. Jag tror inte att det för den här situationen framåt att beskriva det nu utan jag är angelägen om att vi kommer framåt och vidare i detta. Det är min prioritet. Det finns ingen mening att beskriva det mer än det som står i yttrandet, säger Maria Säterdal.

Carl-Lennart Lagerström är affärschef hos Fastighetsägarna Syd och ansvarig för förhandlingarna i bland annat Växjö. Han säger:

Annons
Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

– Vi har haft svårt i dialogen med Hyresgästföreningen men sedan två månader tillbaka jobbar vi med en plattform för hur vi ska förhandla och hitta gemensamma rutiner. Vi försöker hitta former för hur förhandlingsklimatet ska bli bättre. Det är en väg vi tror på och jag upplever att Hyresgästföreningen också gör det.

Hyresgästföreningen har fått möjlighet att yttrat sig till hyresnämnden om påhoppet från Växjöbostäder och skriver: ”Hyresgästföreingen känner inte igen sig i beskrivningen av nuläget som Växjöbostäder ger i sitt yttrande.”

Magnus Persson är Hyresgästföreningens förhandlingschef i region Sydost.

– Hela situationen är väldigt beklaglig. Ser vi på allmännyttorna runtikring så har vi inga tvister. Det är klart att det inte alltid fungerar, vi är ju motparter men i det stora hela brukar vi komma överens och vi når överenskommelser. Det gör vi med Växjöbostäder också. Vi kom exempelvis överens i årshyresförhandlingarna. Jag har inte fått de här signalerna från våra motparter som Säterdal hänvisar till, säger Magnus Persson.

När det gäller konflikten om förhandlingsordningen är kärnan att Växjöbostäder inte vill att nyproduktion ska omfattas av förhandlingsordningen. Men det vill Hyresgästföreningen.

– Så är det, men även att de förhandlingsordningar vi har i dag är från 1979 och 1997. Vi vill modernisera förhandlingsordningen och tydliggöra saker som vi inte är eniga om, säger Maria Säterdal.

Magnus Persson har svårt att förstå varför gällande förhandlingsordning inte duger.

Annons

– Vi landar i en problematik, för vi har en ram för hur en förhandlingsordning ska se ut som Sabo och Hyresgästföreningen har tecknat och det är den vi använder. Vi tecknar inga andra förhandlingsordningar med allmännyttan. Vi måste ha en enhetlig linje. Det bli ohanterbart om vi ska ha olika förhandlingsordningar med alla 300 allmännyttor. Vi har det ju så här för att vi ska kunna arbeta på ett enhetligt sätt. Det är Hyresgästföreningens ståndpunkt och inte min eller något vi hittat på själva lokalt, säger Magnus Persson och tillägger:

– Vi vill att detta ska lösas, men vi förstår inte problemet, varför nyproduktion inte ska ingå. Vi förhandlar nyproduktion med andra allmännyttor med den här förhandlingsordningen som grund så jag förstår inte varför det inte ska fungera med Växjöbostäder.

Frågan om förhandlingsordningen, och hur den ska lösas ligger inte enbart på hyresnämndens bord. Även Hyresmarknadskommittén bereder frågan för att försöka hitta en lösning.

Inte heller när det gäller ett nytt boinflytandeavtal kan Växjöbostäder och Hyresgästföreningen komma överens. Läs mer här.

Växjöbostäder ägs av Växjö kommun och sjösattes första januari 2014 efter en fusion mellan Växjöhem och Hyresbostäder.

Fakta: Förhandlingsordning

En förhandlingsordning sätter upp spelreglerna för kollektiva förhandlingar. Alternativet är att hyresvärden förhandlar direkt med den enskilde hyresgästen om hyran och annat som rör boendet. För Växjöbostäder handlar det om ungefär 10 400 hushåll.
Den gällande förhandlingsordningen, som nu ska prövas i hyresnämnden, är framtagen centralt mellan Hyresgästföreningen och Sabo, allmännyttornas intresseförening, och används i omkring 300 kommunala bostadsbolag i landet.
En förhandlingsordning följer fastigheterna, oberoende av ägare.

Läs också Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.