Annons

Rekordhöga hyreshöjningar – men nästa år kan bli ännu värre

Nyheter Parterna på hyresmarknaden är överens: Det här har varit den tuffaste förhandlingen på mycket länge. Hyreshöjningarna är historiskt höga. Och nästa år kan det bli ännu värre. Det beror på att alla kostnadsökningar inte slagit igenom i hyresförhandlingarna än. Lista med över 300 färdiga hyror längst ner i artikeln!
Hyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider
Foto: Getty
Högsta höjningen på över 20 år. Årets hyresförhandlingar har lett fram till de högsta hyreshöjningarna på mycket länge. I skrivande stund ligger snittet på drygt fyra procent.

I skrivande stund är närmare 60 procent av de 1,5 miljoner hyror som Hyresgästföreningen förhandlar klara. Det är betydligt färre än vanligt vid den här tiden på året. Över 70 av förhandlingarna med de kommunala värdarna har hamnat i Hyresmarknadskommittén, vilket är rekordmånga. Det gör att förhandlingarna dragit ut på tiden och gjort att många hyresgäster fått retroaktiva hyreshöjningar, och fler kommer sannolikt att få det, eftersom många förhandlingar ännu inte är avgjorda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Snittet för de färdiga förhandlingarna ligger på 4,12 procent, vilket är högre än någon gång under 2000-talet. Svedalahem i Skåne höjer hyrorna mest i landet med i snitt 6,5 procent.

Inget tyder heller på att det skulle bli enklare förhandlingar under nästa år. Det är representanter från såväl Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna som Hem & Hyra pratat med överens om. Det har var första året parterna förhandlar enligt en ny modell. En av grundpelarna i modellen är att man främst tittar tre år tillbaka för att bestämma vilka faktorer som ska bestämma hyran. Parterna har även kommit överens om vilka nationella och lokala faktorer som parterna ska förhandla kring. Räntan är en av dessa faktorer. I år har inte den senaste tidens räntehöjningar hunnit slå igenom fullt ut på hyresförhandlingarna.

Tomas Ernhagen, Erik Elmgren, Anders Nordstrand
Dyrtider. Tomas Ernhagen, Fastighetsägarna, Erik Elmgren, Hyresgästföreningen och Anders Nordstrand, Sveriges allmännytta, påtalar alla kostnadsökningar som argument i hyresförhandlingarna

Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta, har inga problem att snabbt rada upp ytterligare kostnader som stigit kraftigt för värdarna. Och varför hyrorna behöver höjas mer de kommande åren.

– Yrkanden för 2024 kommer att bli högre. Fler år med högre räntor, högre underhållskostnader för bolagen och högre taxor för bland annat el och värme kommer få betydelse. Ett år med för låg hyreshöjning är greppbart, Men ska vi klara underhåll och en god service till hyresgästerna måste nivåerna upp. Många av våra medlemsföretag har det kämpigt, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges allmännytta.

Många hyresgäster som bor hos allmännyttan lever med knappa marginaler i hushållsekonomin.

– Det är jag och våra medlemsföretag fullt medvetna om. Hyresgästernas kostnadsökningar handlar inte bara om hyran. Men vilket ansvar ska fastighetsägarna kontra samhället i stort ha? Vi anser att bostadsbidraget borde ha ett helt annan nivå och följt med hyresutvecklingen de senaste 15 åren. Fler grupper än i dag har också behov av bostadsbidrag.

Annons
Läs ocksåDen stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningenDemonstration mot dubbelhöjningen och en graffitivägg.

Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, håller med om att det finns risk för ännu högre hyreshöjningar nästa år. Bland annat på grund av högre räntor.

– Men vi tycker att värdarna velat ta med en för stor del av stigande räntekostnader redan i år. Det finns det en risk för ännu högre hyreshöjningar 2024. Då menar vi att hyresgäster är en grupp som måste kompenseras. Exempelvis via höjt bostadsbidrag, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåDen stora hyresstriden i Malmö kan vara över: ”Värdarna har tagit sitt förnuft till fånga”         Demonstration mot dubbelhöjningen och en graffitivägg.

Till viss del har Anders Nordstrand och Erik Elmgren blivit bönhörda. Alldeles nyligen beslutade regeringen att den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget, som infördes första gången under pandemin, ska förlängas och höjas.

Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.
Lämnar över. Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne, ser tillbaka på den tuffaste hyresförhandlingen under sina 17 år som förtroendevald.

Landets allra högsta höjning får hyresgästerna hos skånska Svedalahem med 6,5%. Där vi träffar hyresgästen Kristoffer Persson som är väldigt besviken.

Inte minst i Skåne har förhandlingarna varit tuffa. Stigande priser på fjärrvärme och gas har gjort att värdarna yrkat högt. Många av överenskommelserna som toppar vår lista har träffats i region Södra Skåne där Kenneth Gustavsson, är ordförande. Efter nio år lämnar han posten i slutet av april.

– Det här har varit det tuffaste året av mina 17 år som förtroendevald inom Hyresgästföreningen. Taxekostnaderna har stigit dramatiskt, det är kämpigt för fastighetsägarna också att få ihop ekvationen, säger Kenneth Gustavsson.

Annons

 

Fastighetsägarna efterlyser större tydlighet

När dammet har lagt sig efter årets förhandlingsomgång ska parterna på hyresmarknaden, tillsammans och var för sig, utvärdera den nya modellen för att förhandla hyrorna. Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige, efterlyser större tydlighet kring hur mycket de olika faktorerna ska spela in för hyreshöjningen.

– Det är viktigt att vi ökar tydligheten. Det är uppenbart, annars kommer vi sitta på samma förvirrade vis och förhandla ett år till, säger Tomas Ernhagen.

 

Fotnot: Siffrorna kommer från Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och bostadsbolagen.
* En del anger snitthöjningen för hela året, andra hur hög höjningen är, oavsett när på året höjningen börjar gälla.
* Fastighetsägarna: De värdar som organisationen företräder på orten.
* Div privata värdar: Ett snitt av vad andra privata värdar höjer hyran med.

Läs också Därför vill Hyresgästföreningen stoppa dubbelhöjningarna: "Kan spridas över landet" Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Värdens pengar gick till badhus som inte byggts - hyresgästerna fick landets högsta höjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.