Annons

Målet: nya bostäder med låga hyror

Norrköping Ett 40-tal nya hyreslägenheter med låga hyror. Det hoppas Norrköpings kommun få till genom en ny tävling om byggbar mark i området Sandtorp.

Området Sandtorp i stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping har den senaste tiden byggts ut med flera nya bostäder och butiker.

Inför den tredje och sista etappen planerar kommunen att ordna en tävling om en av de byggbara tomterna. Målet är att det ska byggas nya hyreslägenheter med låga hyror.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Vi håller på att ta fram reglerna för tävlingsprogrammet och det som är en utmaning är hur vi säkerställer att hyrorna är låga över tid. Det vi tittar på är att upplåta marken med tomträttsavtal och att villkoren om låga hyror skrivs in i avtalet, säger Henrik Haugness, exploateringschef på Norrköpings kommun.

Den aktuella tomtmarken består i dag av ett mindre grönområde mellan Hjalmar Brantings gata, spårvägen och Folkborgsvägen. Tomten är planlagd och kan rymma tre hus med cirka 40-50 lägenheter.

Annons

Att hyrorna ska vara låga, vad innebär det konkret?

Läs ocksåBastubadare förlorar bostaden efter grannarnas klagomål

— Det är något vi håller på att titta på, men ambitionen är att de ska ligga lägre än de bostäder som byggts med investeringsstöd, säger Henrik Haugness på kommunen.

Vad är moroten för en hyresvärd att vinna tävlingen?

— Moroten är att man får tillgång till byggbar mark och att den erbjuds som tomträtt med nedsatt hyra, man behöver inte skaffa fram kapital och köpa marken.

Annons
Läs ocksåHem & Hyra granskar: Så mycket miljögift finns i dricksvattnet

Kommunens plan är att tävlingen ska utlysas före sommaren. Sedan kommer spårvägen, gator och ledningsnät behöva byggas om i området.

— Tanken är att tomten ska stå klar för byggstart av bostäderna i juni 2022, säger Henrik Haugness.

Läs också Äldreboendet som ingen ville ha Nyborgska huset: Från nazinäste till strulbostad Krogbesökare duschas när hyresgäster badar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.