De flesta vräks för småskulder
Under förra året vräktes 60 hyresgäster i Örebro län under 2013. 54 av dem hade skulder på under 20 000 kronor. 13 hade skulder på mindre än 5 000 kronor.
I Värmlands län vräktes några färre: 58 hyresgäster. Och 46 av dem hade skulder på under 20 000 kronor. 14 hade skulder på mindre än 5 000 kronor.
Men Fastighetsägarnas jurist Johanna Moberg, tycker ändå att hyresvärdarna generellt sett är för snälla:
– De privata hyresvärdarna låter det ofta gå för långt innan de ansöker om vräkning. Det vore bättre för dem om det gjordes fler avbetalningsplaner så att hyresgästerna kan bo kvar och betala för sig.
Hyreslagen däremot är allt annat än snäll. Hyresvärdar som inte får in sina hyror har rätt att ansöka om vräkning av hyresgäster för en enda missad hyra.
Hyresvärden kan vända sig till kronofogden som efter beslut skickar ett betalningsföreläggande som hyresgästen ska skriva på. Så länge hyresgästen bor kvar utan att betala växer skulden och blir det vräkning är det hyresgästen själv som får betala den: flyttkostnader, låsbyte med mera.
Hyresvärden kan också säga upp hyresgästen och sedan vända sig till hyresnämnden. Där kan det bli en överenskommelse mellan parterna eller beslut om vräkning.
– Överenskommelsen kan innebära att hyresgästen flyttar och skulden skrivs av eller att det görs en avbetalningsplan så att hyresgästen kan bo kvar, säger Johanna Moberg.
När hyresvärden kontaktar kronofogden och vill vräka en hyresgäst meddelas också alltid de sociala myndigheterna. När barn är inblandade blir lösningen ofta att kommunen övertar kontraktet och familjen kan bo kvar i samma lägenhet.
Uppmaningen är därför att alltid betala så mycket en kan av hyran när kassan är skral.
– Jag skulle vilja uppmana den som ser att pengarna har svårt att räcka till för räkningarna att prioritera hyran framför mobilräkningen eller de där nya byxorna. Det är inte alltid alla tänker så, jag har sett framför allt unga som väljer mobilräkningen före hyran. Få vet hur lätt det är att bli vräkt. Det är också viktigt att höra av sig till sin hyresvärd tidigt. Vi vill ju hjälpa till att finna lösningar så att människor ska få bo kvar, säger Annelie Johansson som är chef över kravverksamhetern på Öbo.
52 procent av de som vräktes i Sverige ifjol var hyresgäster hos kommunala bostadsföretag.
40 procent vräktes av privata hyresvärdar.
8 procent av de vräkta hyresgästerna hade en bostadsrättsföreninge som värd.
Källa: Kronofogden.