Håkan blev varnad efter grannens film
Mobilkameror i var mans hand. Ljud och störningar från grannar som driver dig till vansinne. Då kan det vara lockande att skaffa bevis för att få hyresvärden att agera. Men det gäller att se upp så att du inte själv begår ett brott som är värre än störningen.
Hyresgästen Håkan, som egentligen heter något annat, vet hur det känns att bli filmad av grannen. Han har bott i samma lägenhet i sju år och när en ny granne flyttade in, blev det enligt Håkan problem både för både honom och andra grannar.
– Redan andra dagen kom hon ner och sa att jag stängde min ytterdörr på fel sätt. Jag visste inte att man kunde stänga dörrar på rätt och fel sätt, men jag försökte stänga den tystare, säger Håkan.
Trots det fortsatte klagomålen från den nya grannen. Nu känner att han att han ofta smyger i sin lägenhet, eftersom den nya grannen annars börjar dunka i väggar och golv. När han fick veta att den nya grannen även filmat några andra boende, tyckte han att det lät obehagligt. Men tänkte inte så mycket mer på det.
Förrän han själv drabbades.
– Jag fick ett varningsbrev om att jag spelat hög musik på min uteplats. Jag tyckte det verkade konstigt eftersom jag inte har någon stereo utan bara en liten bärbar högtalare. Jag ringde min hyresvärd som sa att min nya granne filmat mig och att jag därför fått en varning.
Håkan har försökt att få tillgång till filmen, men utan att lyckas.
– Jag vill gärna se den, för jag känner inte igen att vi skulle ha spelat hög musik. Kanske har hon lagt på ljud efteråt? Dessutom satt vi och pratade om känsliga saker med en god vän vars barn omkommit i en bilolycka, så jag vill inte att det samtalet hamnar i orätta händer, säger Håkan.
Den privata hyresvärden Peter Gylling säger att han ska ha kvar filmen i två år – och under den tiden får Håkan helt enkelt se till att sköta sig för att inte bli av med bostaden.
– Jag vet inte vad mer jag kan göra, eftersom jag redan smyger i lägenheten. Och eftersom jag inte får se filmen kan jag inte heller försvara mig om det är så att den inte stämmer, säger han.
Det här är andra gången sedan i våras som Hem & Hyra skriver om hyresgäster som filmar varandra. Den gången var det en bovärd på Örebrobostäder som uppmanat en hyresgäst att skaffa bevis vid en misstänkt svartuthyrning i grannlägenheten.
Men att filma för att bevisa störningar eller samla bevis, kan vara olagligt.
Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg vill å det starkaste avråda hyresgäster från att filma eller fotografera sina grannar i smyg, eftersom det är ett brott som kan leda till fängelse.
– Hyresgäster ska absolut inte filma sina grannar i deras hem! Det är fråga om kränkande fotografering och en brottslig gärning. Det gäller även uteplats, säger hon.
Enligt den relativt nya lagen ”kränkande fotografering” är det mycket riktigt olagligt att i hemlighet filma och fotografera i eller in i andras hem. Men som så ofta med lagar finns en gråzon. I det här fallet uteplatser, balkonger och trappuppgångar. Det säger kammaråklagare Andreas Ekengren, som är noga med att påpeka att han bara uttalar sig generellt och inte i det enskilda fallet.
– Lagen är mycket tydligt med att du inte får fotografera eller filma i hemlighet i en bostad. Inte in genom fönstret eller på andra sätt, säger han.
Att filma i trädgård och på tomt ska enligt lagens förarbeten inte räknas som kränkande fotografering.
– Men när det gäller uteplats eller balkong blir det ett gränsdragningsproblem eftersom man kanske rör sig in och ut ur bostaden. Där spelar det också roll om den som filmat gjort det in mot fastigheten så att man ser in genom dörr eller fönster. Rådet jag vill ge den som filmats är att polisanmäla. På så sätt måste det göras en prövning av vad som gäller. Lagen är ganska ny, så det finns väldigt lite praxis än så länge, säger Andreas Ekengren.
Det betyder dock inte att det är fritt fram att filma grannar utomhus. För beroende på hur filmningen gått till – kan det ändå vara brottsligt och räknas som ofredande. Om den som filmas upptäcker filmningen.
Dessutom kan det, beroende på vad som framgår av ljudet på filmen, även röra sig om olovlig avlysning. För där säger lagen inget om var någonstans inspelningen sker, bara att om du spelar in ett samtal där du själv inte är delaktig – är det en brottslig handling som kan ge fängelse i upp till två år.
Håkan överväger nu att polisanmäla sin granne som filmat honom.