Annons

Höjda nivåer prioriteras inte av regeringen

Dalarna Regeringen är medveten om att antalet hushåll som har rätt till bostadsbidrag minskar i takt med att löner och hyror höjs. Men har inga planer på höjningar av nivåerna.

Som Hem & Hyra avslöjat, har färre hushåll rätt till bostadsbidrag. Så kommer det att fortsätta, enligt Försäkringskassans egna beräkningar. För samtidigt som regeringen höjt och väntas höja beloppet som betalas ut, har inte nivåerna för hur mycket du får tjäna eller ha i hyra ändrats sedan slutet av 1990-talet.

Enkelt förklarat betyder det att medan hyror, löner och inflationen ökar – ligger nivåerna kvar på dem som gällde för 17 år sedan. De hushåll som inte har samma låga hyror eller inkomster som gällde då – puttas automatiskt bort från rätten till maxbidrag eller till bidrag överhuvudtaget.

Läs ocksåMinistern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver”Halvkroppsporträtt på socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i Svart tröja med trekvartsärm och ljust hår. Anna Tenje lägger huvudansvaret för äldres rätt till ett tryggt boende på kommunerna.

Det betyder att det mellan 1997 och 2010 bara i region Mitt/Aros-Gävle (som består av Örebro, Värmlands, Södermanlands, Västmanlands, Uppsala, Dalarnas och Gävleborgs län) har antalet hyresrättshushåll med bostadsbidrag minskat med 12 250 stycken.

I hela Sverige är minskningen närmare 76 300 hyresrättshushåll. Räknar man även med andra boendeformer är minskningen i landet nästan 239 500 hushåll (Men då ska nämnas att med i den minskningen även finns regeländringar i slutet av 90-talet om hur stor bostaden får vara, som står för en del av bortfallet).

Göran Hägglund låter hälsa via presschefen på Socialdepartementet, att han inte har tid för en intervju när Hem & Hyra vill ställa frågor om de bidragsgrundande nivåerna för bostadsbidraget. I stället ber han att få frågorna via mejl.

Annons
Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Här är hans svar:

1. Hur ser du på att de bidragsgrundande nivåerna inte höjts sedan slutet av 90-talet vilket enligt Försäkringskassans budgetunderlag 2013 leder till att allt färre har rätt till bidraget?

2. Varför höjer ni beloppet, men inte nivåerna?

Läs ocksåFalska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landetSiluettbilder samt Försäkringskassan och polisen för att illustrera bidragsbrott kopplat till bostadsbidrag.

– Vi har valt att prioritera barnfamiljer, och de med lägst inkomster. Höjningen av det särskilda bidraget inom bostadsbidraget för hemmavarande barn har höjts med 1,6 miljarder kronor under mandatperioden. För övriga, alltså folk som tjänar något mer, har ekonomin förstärkts på andra sätt, exempelvis genom jobbskatteavdragen.

3. När kommer nivåerna höjas?

Annons

 – Det vet jag inte, men det finns i dagsläget inga planer på höjningar.  

 4. Hur rimligt är det att utgå från nivåer som gällde för 16-17  år sedan? Har du andra exempel där man gör på samma sätt?

– Bostadsbidraget är inte en isolerad ö i välfärdspolitiken. Vi har valt att stärka det för de grupper som behöver det mest, och i övrigt fokuserat på åtgärder som skapar jobb och gör att människor får behålla mer av sina egna pengar. Politik handlar om att prioritera. När det gäller till exempel barnbidraget har det inte skett någon generell höjning. Däremot har vi förstärkt flerbarnstillägget, eftersom det är mer träffsäkert ur fördelningspolitiskt synpunkt.

Läs också "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.