Hyresvärd vill ge boende i nybyggen 30 procent rabatt
Örebrobostäder vill ge hyresgäster i nybyggen upp till 30 procent i hyresrabatt första året för att sedan trappa upp hyran jämförelsevis snabbt under de följande nio åren. Rabatten dras från den hyra som har förhandlats fram med Hyresgästföreningen. Och eftersom den förhandlade hyran innan rabatt står på kontrakten bibehålls fastighetens värde, vilket är bra när bolaget behöver låna till framtida projekt.
Det främsta argumentet för det nya hyresmodellen är att det skulle bli lättare för bostadssökande med lägre löner att få hyreskontrakt, menar det kommunala bostadsbolaget. Det skulle inte heller strida mot det avkastningskrav som finns på Örebrobostäder och andra kommunala bolag. Det låga ränteläget innebär att kalkylen går ihop, eftersom den bygger på bunden ränta i tio år.
Den nya hyressättningsmodellen har ännu inte blivit verklighet, men planen är att testa den i samband med uthyrningen av omkring en tredjedel av de nybyggda lägenheterna. Vd:n Ulf Rohlén hoppas att styrelsen ska besluta om den för ett 70-tal lägenheter som står klara i vår.
Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren håller med om att systemet är genomförbart.
– Nog finns det marginaler i kalkylen, framför allt om man är en långsiktig aktör.
Den föreslagna modellen är värt att testa, anser Elmgren, framför allt med tanke på att dagens system med presumtionshyror för nybyggda lägenheter (se faktaruta) leder till allt högre hyresnivåer. Den nya modellen skulle förmodligen också fungera även vid en ränteuppgång.
– Det är kopplat till det låga ränteläget, men som hyrorna har blivit i nyproduktion ser vi när vi tittar på företagens kalkyler att det med råge räcker till att kunna genomföra sådana här projekt bara man vill. Hyrorna i nyproduktion ligger på väldigt höga nivåer och har stigit kraftigt de senaste sju åren. Presumtionshyran har stigit med 40 procent.
– Det här bevisar att hyrorna inte måste vara så höga som de är i nyproduktion och samma sak borde kunna göras på fler ställen. Det behövs fler sådana här exempel. Fler borde ta efter.
Hyran för nybyggda lägenheter bestäms i förväg – tanken är att detta ska minska byggherrarnas osäkerhet kring den ekonomiska kalkylen och därmed öka byggandet.
Hyran kan överstiga bruksvärdet.
Bruksvärdesprincipen för en lägenhet med presumtionshyra kan börja tillämpas först efter 15 år.
Hyresnämnden ska inte ta hänsyn till presumtionshyror när de bestämmer hur stort bruksvärdet är för andra lägenheter i samma område.