Ida går i skola hos Öbo
Tjugo personer fick plats på Örebro bostäders utbildning för fastighetsskötare. Utbildningen riktar sig till arbetslösa personer mellan 21 och 59 år.
Det var i september som utbildningen startade. Den riktar sig till långtidsarbetslösa och är ett sätt för Öbo och privata hyresvärdar att säkra framtida tillgång på kompetenta fastighetsskötare.
Tidigare har Örebro bostäder hjälpt till med praktik- och arbetsplatser via jobbpunkt väst och boendebyggarna. Men nu har Öbo fått med sig tre privata bostadsbolag som ställer upp med praktikplatser.
– Vi är jätteglada att så många fastighetsägare vill vara med i detta, det visar att fler har samma behov som ÖBO, säger Anna-Carin B Magnusson, bosocial chef på Öbo.
Men mest betyder kanske utbildningen ändå för dem som kommit in på den. En av dem är Öbo-hyresgästen Ida Johansson.
Hon väger på orden när hon berättar om sig själv. Men låter förstå att vägen till att börja skolan igen som 30-åring inte har varit enkel utan kantad av praktikplatser, visstidsanställningar och själadödande arbetslöshetsperioder. Hon har haft svårt att få arbets- och privatliv att gå ihop.
– Det är svårt att få jobb för alla i dag, men har man dessutom lite svårigheter med sig i bagaget, blir det så klart ännu svårare, summerar hon.
Därför blev hon glad att hon kom in på utbildningen. Fastighetsskötare är ett fysiskt och varierat och ganska fritt arbete där man är ute mycket. Något som Ida visste passade henne, då hon tidigare haft praktikplatser där trädgårdsskötsel ingått.
– Jag visste vad jag gav mig in på, men det finns hur mycket som helst att lära sig.
Men trots att hon har viss vana i själva arbetsuppgifterna, märker hon en skillnad den här gången, när praktikplatsen inte bara är till för att döda arbetslöshetstid, utan kan leda henne in i framtiden.
– Jag är stolt över mig själv. Jag satsar på ett annat sätt nu. Och kanske beror det på att jag nu känner en förhoppning om att det finns chans att få ett riktigt jobb.
Hennes handledare under praktiken på Öbo är Rebecca Sterner.
– Jag tror att det är jättebra att de får prova på så här och ha praktik. Det är mycket kroppsarbete och trappstädning och att lära sig vara rädd om sin kropp och jobba ergonomiskt, kan man inte läsa sig till.