Annons

Ändrade hyror hos Vallonbygden

Finspång Från februari nästa år förändras hyrorna för nästan 1800 hyresgäster i Finspång. Då inför Vallonbygden systematisk hyressättning, vilket ger både höjda och sänkta hyror.
Foto: Jakob KIndesjö
, ,

Det är Hyresgästföreningen och Vallonbygden som nu efter flera års arbete är överens om att sjösätta ”rätt hyra”, en modell för systematisk hyressättning. Enkelt förklarat innebär det att hyrorna räknas fram utifrån ett antal parametrar som till exempel husets läge, standard och vilken utrustning som finns i lägenheten.

De som till exempel har kaklat badrum eller bor i ett mer attraktivt område får helt enkelt betala mer. Medan de som saknar såna fördelar får betala mindre. Enligt Hyresgästföreningen blir hyrorna nu mer rättvisa.

Läs också

– Det gamla hyressättningssystemet var rätt märkligt. Om man bodde på Tegelbruket och fick en ny kyl och frys så var den värd mindre än om det hade varit på Lugnet, där hade den kanske kostat 25 procent mer eftersom de hade högre hyra. Nu kommer det inte att spela någon roll var du bor. Är det en ny kyl och frys så är det samma poäng och värde, säger Clas Rydgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Blir det mer rättvist nu?

– Ja, det blir det för att man kan säga att alla hyror mäts efter samma måttstock nu. Vi försöker återskapa det som en gång i tiden kallades bruksvärdeshyran, att hyresgästen ska förstå och uppleva skillnaden i hyra som rättvis. Så det hoppas jag att vi har tagit ett steg mot här i Finspång, säger Clas Rydgren.

Läs ocksåTomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång

För att genomföra satsningen har Vallonbygden fått inventera och poängsätta 1 775 hyreslägenheter. Från förste februari nästa år börjar de nya hyrorna att gälla. För de hyresgäster som får en hyreshöjningen på mer än 150 kronor i månaden kommer den att fördelas ut på tre år.

Annons

– Många kommer att få sänkt hyra men det finns de som kommer att få höjningar. Som mest kommer det handla om cirka 400 kronor i månaden i höjning och 300 kronor i månaden i sänkning av hyran, förklarar Björn Andersson, vd för Vallonbygden.

Tanken är att förändringarna ska bli ett nollsummespel inom fastighetsbeståndet. Om hyrorna höjs i ett populärt område ska det bli sänkningar i ett område som är mindre populärt. I Finspång kommer det bli höjningar i bland annat Högby och Bruksgatan, men sänkningar i miljonprogramsområden som Nyhem och Hårstorp.

Läs ocksåLigan som fixar rent i förråden

– Bovärdet i miljonprogrammen är lite lägre och då är det vettigt om hyrorna är det också, säger Björn Andersson.

Bolaget och Hyresgästföreningen har även kommit överens om en treårig hyresuppgörelse. Nästa år höjs hyrorna med 0,91 procent vilket bakas in i de nya hyrorna från februari. För 2015 och 2016 kommer hyrorna att höjas med 1,85 procent.

– Det är inte så högt, men det är vi nöjda med. Nästa års höjning blir tufft för oss, men vi har förståelse för att det blir så. En del kommer att få höjningar och vi vill att folk ska kunna bo kvar, säger Björn Andersson.

Annons

Hyresgästföreningen får även mer pengar till verksamhet ute i bostadsområdena. En halv miljon kronor av hyrorna kommer att gå till föreningen i form av verksamhetsmedel och boendeinflytande. Pengar som kan resultera i till exempel nya grillplatser, bomöten eller olika aktiviteter för hyresgästerna.

– Vallonbygden har ju ett krav på sig att ha boendeinflytande, att hyresgästerna ska kunna tycka till och vara med och besluta i lokala hyresgästföreningar. Då hjälper vi i Hyresgästföreningen till och ser till att det blir gjort. Nu blir det lite av en nysatsning, beloppen har utökats med 20 procent för att vi ska kunna ha personal på plats, säger Clas Rydgren på Hyresgästföreningen.

Läs också Vallonbygden i hyrestoppen En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.