De snuvades på 16 kvadratmeter
När Sandra Lundin och Erik Rüter i vintras bestämde sig för att flytta till Linköping från Luleå efter avslutade studier blev det bråttom. Erik hade fått jobb och de behövde någonstans att bo, men hade inte hunnit samla på sig några köpoäng hos exempelvis det kommunala bostadsbolaget.
– Erik ringde runt bland de privata värdarna, berättar Sandra.
När de efter några veckor fick napp på tvårummaren i Hejdegården tog de lägenheten osedd. Det var därför en chockartad upplevelse när de klev över tröskeln, åtminstone för Sandra som arbetar på arkitektkontor och jobbar mycket med just bostäder och ytor.
– Det tog tio sekunder från att vi klev in tills jag kände att det här är inte 75 kvadrat, berättar Sandra.
För säkerhets skull provmätte de. Först med tumstock och sedan med en lasermätare som Sandra lånade på jobbet. Sedan kontaktade de Hyresgästföreningen som i sin tur kontaktade värden. Totalt mättes lägenheten fyra gånger, alla med samma resultat; Sandra och Eriks lägenhet är 16 kvadratmeter mindre än vad som står i hyreskontraktet. Ytan motsvarar ungefär ett större sovrum.
I väntan på att Hyresgästföreningen och värdens ombud Fastighetsägarna skulle komma överens om vilken hyra som ska gälla fick paret en preliminär hyressänkning. När rätt hyra till sist fastställdes hade de ändå betalat för mycket och fick tillbaka nästan 4 000 kronor. Hyran sänktes med drygt 1 100 kronor i månaden.
Sandra och Erik betonar att de inte är arga på hyresvärden. De tror inte att misstaget begicks med flit. Och de vill bo kvar, trots att lägenheten är så mycket mindre än de räknat med och alla möbler inte får plats.
– Vi trivs ju ändå här, säger Sandra.
Läs också: Värden: Mänskliga faktorns fel
Försök att mäta i rektanglar och så stora ytor som möjligt. Då minskar risken för att det blir fel. Oftast räcker det att använda en vanlig tumstock.
När lägenheten är byggd avgör vilka regler som gäller och vilka ytor som ska räknas bort.
Läs också Hyresgästföreningens information: Så mäter du din lägenhet