Annons

Nu ska yllefabriken bli bostäder

Norrköping En känsla av London eller kanske New York? Visionerna är stora när Nyborgs gamla yllefabrik, mitt i Norrköping, ska förvandlas till bostäder.
Foto: Jenny Knutsson
, , , , , ,

Låset kärvar, men till sist går porten upp. Luften känns unken och under fötterna hörs knastret av krossat glas. Här bakom de tegelröda fasaderna i det stängda kvarteret Kroken 9 gömmer sig flera våningsplan av övergivna rum och slitna industrisalar. Totalt handlar det om 20 000 kvadratmeter precis intill Motala ström, mitt i centrala Norrköping.

– Det är ett obscent bra läge, det är så bra att man blir förbannad, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder, som visar runt i byggnaderna.

Läs ocksåHyrorna i Norrköping höjs med 4,78 procent: "Vi är lagom missnöjda"Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

Det var förra året som kommunägda Hyresbostäder och entreprenören Mikael Ståhl presenterade planerna att förvandla kvarteret till bostäder. Det gemensamma bolaget KN 9 ska nu göra om de gamla industrilokalerna från tidigt 1900-tal till moderna hyreslägenheter och bostadsrätter. Målet är att de kan stå klara om tre–fyra år.

– Du ser ju takhöjden och de stora fönstren, möjligheterna här är oändliga. Det här kommer bli ett av Norrköpings hetaste områden att bo i, säger Lars Löfgren entusiastiskt.

Under kulturnatten i slutet av september bjöd hyresvärden in allmänheten att komma med ideer på husens innehåll. Över 500 personer dök upp och resultatet syns klottrat på en av väggarna, allt från ”kattcafé”, ”flyktingbostäder” och att allt inte blir ”lyxbostäder”.

Läs ocksåMånga lediga lägenheter – men fortsatt höga hyror: ”Det finns bara för de rika”Skylt med öppen visning och bostadsökande.

Vad det blir återstår att se. Enligt Löfgren är man öppen för förslag då många detaljer i projektet ännu inte är klara. Exempelvis hur många bostäder, vilken storlek och utformning det ska bli.

Annons

– Någon form av balkonger eller terrasser känns nödvändigt. En tanke är att bygga loftgångar här utmed fasaderna på innergården. Det är inte svårt att flytta tanken till New York, säger han.

En annan idé är att utnyttja byggnadernas tak och kanske skorstenen för stadsodlingar likt Kensington gardens i London, berättar Löfgren.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

– Vi är väldigt inne på att testa urbana odlingar, det kanske kan bli av här.

Den stundande förvandlingen av Nyborgs gamla yllefabrik sätter lite grann punkten på en lång epok av öde industrier i centrala Norrköping. När textilkrisen slog till efter andra världskriget fick staden en stor mängd tomma fabriksbyggnader. Men i stället för att riva fick flertalet av dem stå kvar och i dag är området känt som Industrilandskapet.

Successivt har lokalerna fyllts med nytt innehåll och nu är snart allt det tomma slut.

Annons

– Kroken är en av de sista stora tomma byggnaderna i Industrilandskapet. På så vis är det väldigt kul att kvarteret nu får nytt liv i form av bostäder, säger Hanna Domfors, stadsantikvarie i Norrköping.

Byggnaderna anses ha ett stort kulturhistoriskt värde och de kommande förändringarna till bostäder kräver varsamhet. Hanna Domfors är ändå positiv till planerna för Kroken.

– När något står tomt så går förfallet väldigt fort. Det viktigaste när det gäller att bevara en byggnad är att det finns någon som använder den och att man får vara öppen för ändrade användningsområden, säger hon.

Fakta: Kvarteret Kroken 9

Första byggnaderna för Nyborgs yllefabrik uppfördes 1905–1907 efter ritningar av arkitekten Werner Northun. Sista tillbyggnaden skedde 1943–1944.
Nyborgs var bland annat kända för sitt blåa ylletyg i cheviot-ull.
1957 lade Nyborgs ned tillverkningen. Fastigheten har sedan dess haft olika ägare och olika hyresgäster i delar av lokalerna.
2010 togs byggnaderna över av KN 9 fastighets AB med planen att omvandla kvarteret till cirka 100 hyres- och bostadsrätter.
Inflyttning tidigast 2019–2020.

Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.