Renovering kan tvinga Kalle att flytta
Hyresgästföreningen har den senaste tiden hanterat flera ärenden i Östergötland som rör uppsägning med anledning av renovering. En av de berörda är Kalle.
– Jag hade inte hört någonting. Plötsligt låg det bara en uppsägning i brevlådan, berättar han.
Kalle håller med sin värd om att huset han hyr, på en mindre ort i Linköpings kommun, behöver renoveras. Han kan tänka sig att tränga ihop sig i en del av huset medan arbetet pågår. Det viktigaste för honom är att få behålla bostaden.
– Jag har ingen annanstans att ta vägen, säger han.
Men enligt värden är renoveringen för omfattande och kommer ta för lång tid. Han planerar att byta värmesystem, fönster och isolera huset.
– Det går inte att ha någon boende där under tiden. Jag gör det här själv på min fritid. Det kan ta ett till två år, säger han.
Eftersom Kalle vägrar flytta vände sig värden till hyresnämnden, som i sitt beslut konstaterar att en större ombyggnation kan vara giltigt skäl för att säga upp hyreskontraktet.
Men inte i det här fallet, anser nämnden, och påpekar bland annat att värden inte tycks ha försökt ordna fram en ersättningsbostad åt Kalle.
Han tog emot beskedet med lättnad.
– Nu ska jag fira med kaffe och tisdagsbulle, säger han.
Men sista ordet är ännu inte sagt. Hyresvärden har överklagat till hovrätten.
– Det är inte jättevanligt att man blir uppsagd på de här grunderna, säger Kalles juridiska ombud, Ingrid Buskas på Hyresgästföreningen.
Men hon tycker att det är bra att känna till att det finns en bestämmelse i hyreslagen som säger att större ombyggnad kan vara skäl nog för att en hyresgäst ska tvingas flytta.
Vad ska man som hyresgäst göra om man hamnar i en sådan situation?
– Man bör tala om för värden att man inte vill flytta. Kanske går det att hitta en annan lösning, som att skjuta på åtgärderna. Kanske kan värden ordna fram en evakueringsbostad.
Hon påpekar också att man inte måste flytta, såvida inte värden har fått rätt i hyresnämnden och eventuellt också hovrätten.
Fotnot: Kalle heter egentligen något annat.
Besittningsskydd innebär att en hyresgäst har rätt att bo kvar även om värden säger upp hyresavtalet. Syftet är att förhindra att man som hyresgäst plötsligt kan stå utan bostad.
Men det finns undantag då besittningsskyddet kan brytas. Det handlar till exempel om en- och tvåfamiljshus, där hyresgästen inte kan kräva att få bo kvar om den som äger det själv behöver använda huset som bostad.
Ett annat exempel är vid större ombyggnad, om det inte anses oskäligt mot hyresgästen att hyresavtalet sägs upp.