Ritva klagade på lukt – vräks
I en gammal frys som inte används som det längre förvarar Ritva Halldin sina kastruller och stekpannor. I grytskåpet vid spisen luktar det fränt.
– Det sätter sig i kastrullerna så jag kan inte ha dem där.
Även i badrummet och ett intilliggande utrymme luktar det illa. I duschen finns svart beläggning som Ritva befarar är mögel. Fuktmätningar utförda av Hyresgästföreningen visar förhöjda värden, medan en mätning beställd av värden visar motsatsen.
– Jag är bara i badrummet när jag måste gå på toa. Jag tvättar mig i köksvasken i stället för att slippa vara så länge därinne.
Problemen började nästan direkt när hon flyttat in i lägenheten på Knivsmedsgatan i Vadstena, i mars 2015. Mögellukt har även fått henne att sluta använda två av lägenhetens tre rum till annat än som förråd.
Vadstena kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektörer har besökt lägenheten men inte kunnat avgöra om det är fråga om mögel eller smuts i duschen. Hyresvärden har förbättrat ventilationen i badrummet och lovat att låta städa duschen, vilket kommunen nöjer sig med. Inspektörerna konstaterade dålig lukt i köksskåp och lådor men bedömer inte att detta utgör någon hälsorisk. Ärendet har därför avslutats.
– De följer miljöbalken medan vi ser på saken på ett annat sätt, säger Jennifer Myrén, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.
Hon anser att Ritva bör få tillbaka en del av de pengar hon har betalat i hyra eftersom hela lägenheten inte kan användas.
Nu vill värden att Ritva Halldin ska flytta. Kontraktet har sagts upp.
– De skriver att det är för att jag inte verkar trivas.
Hon har bestridit med hjälp av Hyresgästföreningen.
– Att man inte trivs är inte skäl för uppsägning, säger Jennifer Myrén.
Läs även: ”Vi har gjort allt vi är skyldiga att göra och lite till”
Flera olika lagar kan vara aktuella i ett sådant här ärende.
Enligt miljöbalken avses med olägenhet för människors hälsa en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig.
I hyreslagen står att en hyresgäst har rätt till skälig nedsättning av hyran för den tid som lägenheten är i bristfälligt skick. Lagen säger ingenting om ersättningens storlek.