Tre hus jämnas med marken i Kisa
Det är husen på Floragatan 3 samt Drottninggatan 4 och 6 som sakta men säkert jämnas med marken. Arbetet har pågått ett par veckor och hälften av det som var Floragatan 3 är borta.
– Den största utmaningen är bullret och dammet i närområdet. Framför allt försöker vi skydda villorna på andra sidan gatan, säger Johan Mårtensson, maskinist hos en av entreprenörerna som arbetar med rivningen.
En vattenkanon som ser ut som de snökanoner som används i skidbackar sprutar en vattendimma över området och hindrar damm från att sprida sig.
Bullernivåerna hålls nere genom att använda betongsax i stället för bila. Men det låter ändå en hel del.
Ingemar och Phoebe Härdelin bor i en av villorna intill.
– Jag är trädgårdsmänniska men det är inte så roligt att vara ute på dagtid just nu. Men vi ser fram emot bättre tider, säger Phoebe.
Ingemar är intresserad av lokalhistoria och dokumenterar rivningen med sin kamera. I stort sett varje dag tar han nya bilder och tanken är att samla dessa till en utställning på Kindadagen den 1 juni.
– Det blir en väldigt stor förändring för vår del. Vi är ju vana vid att se de här husen hela tiden. Nu ser vi snart en fin skogsbacke i stället, säger han.
– Det har varit tråkigt när husen stått tomma, tycker Phoebe.
Rivningen föregicks av olika politiska turer. Kommunen tackade nej till att köpa marken. Därför skapar Kindahus sju villatomter som man säljer på egen hand i stället. Några är redan tingade.
Gunnar Helmer, fastighetschef hos Kindahus, tycker på sätt och vis att det är tråkigt att husen rivs, men menar att det inte fanns något bra alternativ. Två av husen har stått tomma i fyra år och ett i cirka sex. När de lades i malpåse hade Kindahus svårare att hyra ut sina lägenheter än i dag, men renoveringsbehovet i de här fastigheterna bedöms vara mycket stort och kostsamt. Därför bedömer stiftelsen att rivning är bästa alternativet.
– De är väldigt slitna. Det är små kök och badrum och eftersom bärande väggar är av betong hade det varit svårt att ändra det, säger Gunnar Helmer.
Rivningen kostar sammanlagt omkring tre miljoner kronor. Till det kommer kostnader för att göra i ordning villatomterna, men en del av pengarna hoppas Kindahus få igen när tomterna säljs.
Sista veckan i juni ska rivningen vara avslutad.