Annons

Unga konsulter ska lyfta Stångåstaden i Linköping

Linköping Hur kan vi bli bättre? Den frågan ville Stångåstaden få svar på och anställde 30 ungdomar i tre dagar med uppgiften att ta fram förslag.
Foto: Jenny Knutsson
,

– Vi tycker att de borde ha fler anställda som områdesansvariga, säger Ninib Brahim.

Tillsammans med Mostafa Shumran, Sabina Gudomlund Lindberg och Narek Habo utgör han en av totalt sju grupper med ungdomar som sitter utspridda i Stångåstadens kontorslokaler i höghuset Tornet i  Linköping. Om ett par timmar ska de redovisa vad de kommit fram till och en jury bestående av olika befattningshavare inom det kommunala bostadsbolaget ska rösta fram vilken grupps förslag som är bäst.

Läs ocksåFler unga i Stockholm får sommarjobb genom kommunen – Yasmina säljer glassYasmina Takerroumt

Den här gruppen har valt en lite annorlunda strategi. I stället för att koncentrera sig på de punkter där Stångåstaden får sämst betyg i sin hyresgästenkät har man valt ett område där hyresgästerna redan tycker att bolaget sköter sig ganska bra. Det handlar om hur felanmälningar hanteras.

– Vi tror att de redan vet vad de är dåliga på och jobbar med det. Men de kanske inte tänker på att det som är bra kan bli ännu bättre, säger Ninib Brahim.

Han och de andra konstaterar att bolaget i dag anlitar utomstående entreprenörer för bland annat reparationer. Det vill de delvis ändra på.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

– Vi tycker att man ska anställa egen personal som kan skickas ut direkt vid akuta nödfall i stället för att man ska behöva vänta på att ett annat företag ska skicka folk. Det är en kostnadsfråga, men man kan tjäna på det ändå, menar Ninib Brahim.

Annons

Narek Habo fyller i:

– Kundnöjdhet kostar pengar. Det är bara så.

Läs ocksåSommarjobbade hos hyresvärden: "Man får en bild av vuxenlivet"Hoppsan! Alen Jusić har fått olja på sig.

Gruppen tror stenhårt på sitt förslag och att det faktiskt kan bli verklighet.

Projektet är ett samarbete mellan Stångåstaden och organisationen Ung Företagsamhet i Östergötland. Ett 100-tal ansökningar kom in efter att anslag satts upp i bostadsområden, på fritidsgårdar och andra platser där unga rör sig. 30 personer mellan 16 och 20 år anställdes som konsulter under tre dagar och får lön för sitt arbete.

– Vi vill veta vad vi kan bli bättre på ur ungdomarnas perspektiv, förklarar Stångåstadens marknadschef Marie Aktö.

Annons

Tanken är också att ge deltagarna något tillbaka, ett första steg in i arbetslivet. Förutom inblick i hur det är att arbeta i ett bostadsbolag får de också chans att träffa personer från en rad helt andra yrkeskategorier.

– Alltifrån stridspilot till tidningsreporter, säger Marie Aktö.

Den vinnande idén presenteras senare.

Läs också Telge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga" Så vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.