290 000 unga saknar egen bostad
Hyresgästföreningen har undersökt bostadssituationen för 20-27-åringar vartannat år sedan 1997. Som Hem & Hyra tidigare har berättat står nu fler än någonsin utan egen bostad.
I dag släpptes en rikstäckande rapport, som bygger på svaren från 4 409 personer i hela landet. Den visar bland annat vilka önskningar, behov och ekonomiska möjligheter de unga har.
Totalt är det 290 000 unga vuxna som saknar, men vill ha en egen bostad, enligt undersökningen.
– Det är ett jätteglapp som det skulle behöva 190 000 nya bostäder i dag för att täcka. Det paradoxala är att bostadsbyggandet samtidigt minskar, säger Karolina Lemoine, utredare på Hyresgästföreningen.
Det är inga slott de unga önskar sig, enligt rapporten. 40 procent av de som vill ha en egen bostad önskar sig en hyresrätt i första hand. Storleken på deras önskeboende har minskat, särskilt i Stockholm, och nästan hälften vill dela bostad men en annan vuxen. De är också beredda att betala mer än i dag.
– Unga vuxna måste anpassa sig totalt i dag. De fostras in i en kultur med osäkra anställningar, osäkra inkomster, tillfälliga lägenheter. Att samtidigt bli vuxen och självstyrande är svårt, säger Karolina Lemoine.
Även bland de unga som har barn är bostadsproblemen utbredda. Var tredje förälder mellan 20 och 27 år bor hemma hos sina föräldrar, hyr i andra hand eller i andra osäkra boendeformer.
Har det inte alltid varit så att unga får flytta runt i några år innan de får en egen bostad?
– Nej, vi kan se att det blir svårare och svårare. Vi har mätt sedan 1997 och nu är det värre än någonsin för den här gruppen. I början av 90-talet var bostadsfrågan en politisk fråga, men i dag är det helt annorlunda. Marknaden ska lösa problemen och det är upp till individen att ordna bostad själv. Det är det vi ser nu, säger Karolina Lemoine.
Hela rapporten Unga vuxnas boende 2013 kan läsas här.