Åldersgräns för bostäder förbjuds i nya lagen
Det har länge varit förbjudet att neka en person ett jobb på grund av dennes ålder. Sedan årsskiftet omfattar lagen även en rad andra områden. Ett av dessa är bostäder.
Rent praktiskt betyder det att fastighetsvärdar inte längre kan sätta åldersgränser för vilka personer som får hyra en lägenhet. Varken en övre eller nedre gräns.
– Jag tror att vi måste göra en uppryckning och inte se ålder som ett hinder. Syftet med lagen är att se varje individ som den är, säger Per Holfve, biträdande enhetschef på diskrimineringsombudsmannen, DO.
Redan har flera anmälningar kommit in till DO av personer som känner sig orättvist behandlade.
Med utvidgandet av lagen kommer också en del undantag. Om värden kan visa på ett tydligt syfte som genomförs med rimliga medel så kan det passera.
Det understryks samtidigt att man ska vara restriktiv med eventuella undantag.
Seniorboenden kommer till exempel fortfarande att kunna ha en lägre åldersgräns, men den övre är numera inte tillåten.
– Det kunde man till exempel ha för att alla ska kunna delta i aktiviteter. Men det finns inte någon samhällsnytta i det och det kommer inte att vara tillåtet, säger Per Holfve.
Lagen ska säkerställa att hyresvärden endast fokuserar på huruvida den eventuella hyresgästen, om denne uppfyller övriga krav, kan betala för sig.
Om en person har sin ekonomi i ordning bör inte ålder, etnicitet eller andra faktorer spela in.
Pensionärernas Riksorganisation, PRO, och flera andra organisationer för äldre har stöttat arbetet med den nya lagen och är positiva till utvidgningen.
Andra samhällsområden där personer sedan årsskiftet inte heller får diskrimineras på grund av sin ålder är varor och tjänster, allmän sammankomst, offentlig tillställning, hälso- och sjukvård, socialtjänst, socialförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, statligt studiestöd, offentlig anställning, hälso- och sjukvård.