Barn tvingas flytta från sociala kontrakt
I rapporten har 29 kommuner intervjuats om den sekundära bostadsmarknaden, som oftast handlar om att man hyr sin lägenhet via socialtjänsten.
Som Hem & Hyra tidigare rapporterat har denna bostadsmarknad ökat med 45 procent sedan 2008. Tilltagande bostadsbrist och höjda krav på fast inkomst anses generellt vara de främsta skälen. Socialstyrelsen varnar för att värdarnas krav kan leda till att den sekundära bostadsmarknaden ökar och fylls på med nya grupper som inte klarar att skaffa ett hyreskontrakt på den ordinarie bostadsmarknaden.
De flesta som bor på sociala kontrakt är ensamhushåll, men även familjer med barn under 18 år har denna tillfälliga boendelösning.
Undersökningen visar att enbart fem av de tillfrågade kommunerna har statistik över hur många barn som bor på den sekundära bostadsmarknaden. Övriga har inte upprättat något sådant system, eller uppger att de har koll på en individuell nivå. Det tycker Socialstyrelsen är anmärkningsvärt och kräver ändring.
Av de 29 svarande kommunerna uppger 16 att hushåll blivit tvungna att flytta under året, den vanligaste orsaken är störningar.
I fyra av kommunerna har barnfamiljer blivit tvungna att flytta. I två av dessa fall rör det sig om en familj, de övriga två kommunerna saknar uppgifter om hur många familjer det gäller. De flesta kommuner är dock eniga om att barnfamiljer alltid prioriteras, vilket leder till att andra grupper, exempelvis personer med missbruk eller psykisk ohälsa, får stå tillbaka.
Socialstyrelsen anser att kommunerna borde skaffa bättre bild över hur vanligt det är med påtvingade flyttar på den sekundära bostadsmarknaden, och hur dessa kan motverkas. Speciellt barnens situation behöver uppmärksammas. Undersökningen visar att socialtjänsterna långt ifrån alltid pratar med barnen direkt om hur de upplever den osäkra boendesituationen, något som Socialstyrelsen också ifrågasätter.
Socialstyrelsens rapport har nu överlämnats till regeringen.