Annons

Ber om ursäkt för grundlös polisanmälan

Nyheter Inget brott har begåtts. Nu riktar Barbro Engman skarp kritik mot Stockholmsordförande Terje Gunnarson, för att styrelsen i Sollentunaföreningen polisanmäldes.

Det senaste året har varit minst sagt turbulent för Hyresgästföreningen Sollentuna. Förra vårens årsmöte slutade i kalabalik sedan styrelsen anklagats för ”oegentligheter” och inte ansetts ha hanterat ekonomin på ett tillfredsställande sätt.

Styrelsen avgick och Hyresgästföreningens revisorer påbörjade en granskning av bokföring och verksamhet. Med granskningen som grund beslutade regionstyrelsen i Stockholm sju månader senare att polisanmäla den förra styrelsen för bokföringsbrott.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Polisen skrev snabbt av ärendet och de tidigare styrelseledamöterna krävde upprättelse i form av en ny utredning – utförd av oberoende revisorer.

Nu är utredningen klar. Förutom att styrelsen på nytt friskrivs från brottsmisstankar riktar revisionsfirman KPMG på en rad punkter svidande kritik mot hur region Stockholm hanterat situationen och låtit de utpekade sväva i otrygghet.

Till att börja med ifrågasätts att den ursprungliga utredningen utförts av två förtroendevalda revisorer utan yrkesmässig erfarenhet från utredning av oegentligheter.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

KPMG frågar sig även på vilken grund de tidigare revisorerna byggt slutsatsen om att ett belopp om minst 20 000 kronor saknats i Sollentunaföreningens redovisning.

Kassören har visserligen på ett felaktigt sätt hanterat hyresintäkter via ett privat bankkonto. Men enligt en sammantagen bedömning uppgår den oredovisade summan endast till cirka 5 000 kronor – och det är inte osannolikt att det i själva verket kan vara Hyresgästföreningen som är skyldig kassören en mindre summa.

KPMG betonar därtill att det är särskilt olyckligt att den sju månader långa utredningen inte omfattats av en tidsram, då långa processer kan innebära en varumärkesskada och personligt obehag för de inblandade.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Under måndagen beslutade sig Hyresgästföreningens förbundsstyrelse för att be de tidigare styrelseledamöterna i Sollentunaföreningen om offentlig ursäkt.

Annons

– Hela alltet är vansinnigt klantigt skött. Och mest orimligt är att det tagit väldigt lång tid – samtidigt som folk farit illa och blivit utmålade som brottslingar, säger förbundsordförande Barbro Engman.

Hon är mycket missnöjd med hur region Stockholm agerat hela vägen från att de första anklagelserna framfördes under det kaosartade årsmötet till att de bestämde sig för att lämna in en polisanmälan.

– Hyresgästföreningen har som policy att när det dyker upp problem i någon av våra 1 500 föreningar, så sätter man sig ner och diskuterar det. Man polisanmäler inte människor man inte ens har pratat med.

En stor del av skulden vilar enligt henne hos Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

– Han bär stort ansvar för beslut som regionstyrelsen fattar – och här har det varit fel, fel, fel hela vägen. Det finns ett stort missnöje mot Terje personligen. Att han drivit ärendet gentemot dessa personer och att de farit illa.

Själv känner Terje Gunnarson inte igen sig i kritiken från sin ordförande.

– Om hon har den uppfattningen kan jag bara beklaga. Jag har inte drivit frågan i regionstyrelsen och har varit noga med att hålla mig utanför utredningen. Jag har även gjort allt jag kan för att skydda styrelsemedlemmarna från tidningarnas skriverier och definitivt inte drivit ärendet mot enskilda personer.

I viss mån håller han dock med om de anmärkningar som framförs i den nya utredningen, och har i ett brev riktat till de förra styrelseledamöterna bett om ursäkt för ”det som stått i tidningsartiklar som kunnat uppfattas som ogrundade anklagelser”.

– Det är synd och beklagligt att utredningen tog så lång tid. Hade vi varit kloka hade regionstyrelsen tagit ett beslut om en tidsram.

Annons

På en rad punkter anser han dock att kritiken är obefogad.

– Beslutet att polisanmäla togs efter samråd med den juridiska enhetschefen, som gav rådet att överlämna ärendet till berörd myndighet. Jag kan inte se att man kritiserar själva beslutet, dock får vi kritik för att granskningen tog så lång tid och att vi behöver ta fram tydligare rutiner för sådana här ärenden.

Thomas Axelsson, ledamot i den förra styrelsen, är en av dem som sett fram emot att få läsa KPMG:s utredning om alla turerna i Sollentuna.

Han är tills vidare försiktig med att kommentera.

– Jag vill ha rapporten i mina händer först.

Anser du att ni får upprättelse nu när förbundsstyrelsen ber om ursäkt?

– Jag vet inte. Frågan var uppe i regionen redan före jul men sedan dess har det inte hänt någonting. Vi får avvakta och se vad som händer denna gång.

Fakta: Kritik i nya utredningen

1. Olyckligt att utredningen inte innehöll en tidsram.

2. Utredningen utfördes av två förtroendevalda revisorer, utan rätt erfarenhet.

3. Ogrundade anklagelser om oredovisade hyresintäkter.

4. Dåligt fungerade verktyg för att hantera oegentligheter inom lokalföreningen.

5. Avsaknad av rutiner kring polisanmälningar.

6. Berörda parter bör få bemöta misstankar med redogörelser för situationen.

7. Att kalla utredningen ”revision” är formellt sett en felaktig benämnning.

Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.