Annons

Bokriskommittén: Hyrorna måste höjas

Nyheter Bokriskommittén presenterade i dag sina bostadspolitiska förslag. Bland annat föreslås en friare hyressättning, vilket upprör Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.

Bokriskommittén tillsattes i höstas av Fastighetsägarna och handelskamrarna i Sydsverige, Västsverige och Stockholm. Deras uppdrag var att komma med konkreta förslag på hur den nationella bostadskrisen ska kunna lösas. På förmiddagen presenterade kommittén sin slutrapport på Stockholms handelskammare. 

Bland förslagen finns flera som syftar till att öppna för en friare hyressättning än den som finns i dag. Detta för att öka rörligheten på bostadsmarknaden, enligt Bokriskommittén. Bland annat föreslås att ingen part ska tvingas till att teckna avtal om kollektiv hyresförhandling, att fri avtalsrätt ska gälla omedelbart för nyproducerade lägenheter och att hyran ska få höjas med högst fem procent per år för äldre lägenheter till dess att ”marknadsmässig hyra är uppnådd”. För att undvika sociala problem till följd av de höjda hyrorna föreslås ett tillfälligt bostadsbidrag.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

– De största samhällsekonomiska problemen kommer av att bostäderna utnyttjas ineffektivt, av att rörligheten är dålig och att flyttkedjor blockeras. Därför måste rörligheten öka. Vi föreslår en reformering av hyresregleringen och ett antal skatteförändringar som gör det billigare att flytta, säger Bokriskommitténs ordförande Klas Eklund.

Annons

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är kritisk mot Bokriskommitténs förslag som hon menar skulle gynna pengastarka och tvinga låginkomsttagare från sina hem.

”Vad är en hyressättning som skapar inlåsningseffekter?”, skriver hon på sin blogg, ”Jo, det är enligt kommittén en hyra som är så låg att människor bor kvar i sina hem i stället för att inse att de är ett gäng stoppklossar som hindrar andra från att flytta dit i deras ställe. Det är ett oskick kommittén vill komma åt.” ”Så med hyreshöjningar på 5% per år så räknar kommissionen med att hyresgästerna ska röra på sig. Det kan de nog ha rätt i. De inlåsta ska befrias och det görs ju bäst genom att göra det omöjligt för dem att bo kvar.” 

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

För att öka byggandet föreslår kommittén en rad åtgärder, bland annat att kommunens makt blir mindre genom att planmonopolet inskränks. I stället ska regioner och länsstyrelser få större makt och privata byggherrar ska kunna ta initiativ i planprocessen i högre grad än i dag.

Annons

– Att bara föreslå omreglering av hyressättningen räcker inte heller. I områden med bostadsbrist skulle hyrorna riskera att drivas upp alltför snabbt och skapa sociala problem. Vi föreslår därför en rad förenklingar av planförfarandet och förespråkar en inskränkning av kommunernas användning av planmonopolet, säger Klas Eklund.

Fakta: Kommitténs förslag

Hyreslagen ändras. Ingen part ska tvingas teckna avtal om kollektiv förhandlingsordning. I nyproducerade lägenheter gäller fri avtalsrätt om hyran omedelbart. I äldre lägenheter får hyran förändras med högst fem procent årligen under en anpassningsperiod.
Skärpt skydd. Hyresgästerna ska fortsatt ha ett starkt besittningsskydd och oskäliga hyror kunna prövas rättsligt. Skyddet mot oseriösa hyresvärdar bör skärpas.
Tillfälligt bostadsbidrag. Under den så kallade övergångsperioden bör ett tillfälligt, riktat bostadsbidrag införas för att mildra de sociala konsekvenserna.  Det ska finansieras av en tillfällig förmögenhetsskatt på äldre fastigheter.
Nej till ”social housing”. Inga särskilda bostadsområden ska sättas av för socialt svagare hushåll. I sätllet ska kommun och bostadsbolag utöka sina samarbeten.
Utred skatterna. Skattesystemet gynnar ägande jämfört med att hyra bostad. Skatteneutralitet mellan ägande och hyra bör utredas.
Inskränk planmonopolet. Privata byggherrar ska i högre grad kunna ta initiativ i planprocessen.
Stöd ungdomar. Sverige bör inte gå tillbaka till det gamla subventionssystemet, men stöd bör ges till bosparande för ungdomar.

Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.