Bostadssegregationen ökar inte
ESO – Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi på Finansdepartementet har tagit fram en analys av den etniska bostadssegregationen i landets tio största kommuner.
Rapporten visar att jämfört med svenskfödda har de utrikes födda betydligt större andel utrikes födda grannar. Andelen har också ökat under 2000-talet.
Men det innebär inte att bostadssegregationen har ökat. Andelen utrikes födda har ökat totalt i dessa kommunerna och alla har fått fler utrikesfödda grannar. Det innebär att segregationen i stort sett oförändrad, enligt rapporten.
Däremot är risken stor att den förvärras framöver.
– Vi står inför en ganska extrem situation, jämfört med tidigare, med tanke på antalet nyanlända. De åtgärder man har satt in tidigare för att minska segregationen har inte lyckats. Därför behövs nya åtgärder både på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden, säger docent Lina Aldén, som tillsammans med professor Mats Hammarstedt från Linnéuniversitetet har skrivit rapporten för ESO.
På bostadsmarknaden har man nu ett gyllene tillfälle, menar de.
– Det krävs mycket nybyggnation så nu finns ett tillfälle att genomföra en social blandningspolitik där man blandar olika upplåtelseformer. Det är svårare att skapa socioekonomiskt varierade områden i befintliga bostadsområden. Men nu har man möjlighet att tänka lite nytt så att det blir en mix.
Man måste också intensifiera arbetet mot bostadsdiskriminering, även om det är processer som tar lång tid, säger Lina Aldén.
– Studier visar att även personer som har en stark position på arbetsmarknaden och borde kunna vara stabila hyresgäster, diskrimineras när de söker bostad om de har arabiskklingande namn. Då hindras man att få boende i attraktivare områden. Men här handlar det om ett långsiktigt arbete för att förändra attityder.
ESO-rapporten visar att bostadssegregationen också har klara samband med arbetsinkomsterna – de som bor bland många utrikesfödda har sällan höga inkomster. Och motsatt: höginkomsttagare har få utrikesfödda grannar.
Därför är det centralt med åtgärder för att nyalända ska kunna få jobb snabbare – och därmed ha möjlighet att välja var de vill bo – enligt ESO-rapporten. Ett förslag är att sänka trösklarna för inträde på arbetsmarknaden.
– För de som kommer nu, där en betydande del har låga kvalifikationer, behövs dels nya typer av jobb och i en övergångsperiod sänkta ingångslöner. Men man kan inte sänka för mycket för man måste också ha råd att betala hyran, säger Lina Aldén.