Annons

Bostadstyckarna som syns mest i pressen

Nyheter Bostadsfrågan är glödhet. Hem & Hyra listar de påtryckare som skapar mest rubriker. I topp hamnar en av bostadsministerns tidigare medarbetare. Tätt följd av Barbro Engman.
Villaägarnas chefsekonom Daniel Liljeberg syntes mest i pressen förra året. Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman hamnar inte långt efter. KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÅ DEN STÖRRE!

Från att ha varit politiskt sakkunnig hos kristdemokratiska bostadsministrarna Mats Odell och Stefan Attefall blev Daniel Liljeberg för två och ett halvt år sedan rekryterad som chefsekonom till Villaägarna. Hans uppgift: att få gehör för villaägarnas frågor och påverka beslutande politiker. Det verkar ha varit en lyckad rekrytering. Daniel Liljeberg toppar listan, som baserar sig på antalet artiklar i tryckt press förra året.

Efter åren i regeringens korridorer tycker sig Daniel Liljeberg veta vad som går hem hos journalister.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

– En stor anledning till att vi blir uppmärksammade och får våra debattartiklar publicerade är att vi skriver så att budskapet inte bara riktar sig till villaägare, säger Daniel Liljeberg.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman ligger tvåa på listan. I det som hon beskriver som en manlig bastion är hon den enda kvinnan av de 15 i topp. Barbro Engman låter en smula besviken över att inte hamna överst och påpekar att hade Hem & Hyra inte exkluderats hade hon hamnat överst.

– Det är viktigt att jag och Hyresgästföreningen syns i debatten. Till skillnad från byggbolag och fastighetsägare representerar vi dem som bor i lägenheterna. Det är en väldigt betydelsefull uppgift.

Annons
Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

Trean på listan kommer från den akademiska världen. Bostadsforskaren Hans Lind ser rollen som debattör som sin tredje uppgift, vid sidan av undervisning och forskning.

– Jag tycker det är kul att vara med i debatten. Kanske är jag mer som forskare lite amerikansk av mig. Det vill säga att jag törs ha en egen åsikt och kan ta en diskussion. Inte bara säga ”å ena sidan och å andra sidan”.

Att kunna formulera sig snabbt, rakt och enkelt är viktigt för att nå fram i mediebruset. Renodla budskapet och snåra inte in dig i detaljer. Det är också viktigt att ha en känsla och förståelse för hur medier fungerar för att få genomslag, enligt Paul Ronge, medietränare och tidigare journalist. Hans jobb är att göra människor mer bekväma med att bli intervjuade.

Läs ocksåVill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.

– Använd gärna metaforer och ordspråk för att krydda språket. Inse att det är journalisten som äger storyn. Ha inte alltför mycket synpunkter och bli inte putt om vinkeln på artikeln blir än annan än du tänkt dig, säger Paul Ronge.

Annons

Läs även: ”Nya hyresbasen kan ha en annan profil”

Så gjordes undersökningen: Listan visar hur många sökträffar under 2013 som respektive person fick i medieföretaget Retrievers databas. Personerna som ingick arbetar i huvudsak med bostadsfrågor i syfte att påverka politiken. Därför ingår inte politiker. Sökningen omfattar enbart tidningar och artiklarna i undersökningen handlar om bostadsfrågor. Hem & Hyra ingick inte i sökningen. Träffar där personerna uttalar sig i respektive organisations tidning är också borttagna.

Fakta: Bostadsfrågan brännhet

Det är inte bara en känsla – bostadsfrågor tar en allt större plats i hetluften. Det visar en undersökning i mediebevakningsföretaget Retrievers arkiv. Siffrorna gäller tryckta medier och är en jämförelse mellan 2010 och 2013:* Bostadsbrist – det har omskrivits 65 procent mer.* Bostadsbyggande – har omskrivits 55 procent mer.* Marknadshyror – har omskrivits 57 procent mer.

Läs också Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.