Buller i bostaden en förbisedd hälsofara
Över två miljoner människor utsätts i hemmet för besvärande buller över de nivåer som Naturvårdsverket rekommenderar.
Och bullret är inte bara den miljöstörning vi stör oss mest på – nya forskarrön pekar på att det kan vara betydligt mer skadligt än man tidigare trott.
Trots hälsorisken med att leva i ett ljudutsatt bostadsområde har landets olika centrala myndigheter inte lyckats enas om riktlinjer för hur bullret ska hanteras.
Sedan knappt två år tillbaka har Naturvårdsverket, Socialstyrelsen, Boverket och Trafikverket tillsammans med Sveriges kommuner och landsting arbetat med att öka samsynen på buller.
– Bullerproblemet i samhället är undervärderat, och det finns också möjlighet att komma till rätta med det, säger Magnus Lindqvist, miljöutredare på Boverket.
Klart störst del av de störande ljuden står trafiken för. Samtidigt som kommuner, politiker och industrin arbetat mycket med att begränsa fordonens utsläpp låter en bil i princip lika mycket i dag som för 15 år sedan, berättar Magnus Lindqvist.
– Man har glömt bort bullret, som är för lågt prioriterad. Det rör sig om en stor hälsofråga i landet som kan ge upphov till högt blodtryck och hjärtinfarkt. Flera saker som man tidigare tillskrivit dålig luftkvalitet kan visa sig vara bullerrelaterat.
I nuläget har myndigheterna lyckats komma fram till vad de är överens om. Nu återstår att genom samtal lösa allt man inte är överens om, berättar han.
– Det här blir ett startskott för nästa steg, hur vi ska samordna oss nationellt.
Transportmedel
Vägtrafik
Järnvägstrafik
Flygtrafik
Industrier
Fritidsaktiviteter (utomhus)