Annons

De bor hos en av Sveriges värsta värdar

Nyheter ​De låter husen förfalla, trakasserar hyresgäster, höjer hyrorna som de vill. De är Sveriges värsta värdar, enligt Hyresgästföreningen.

​Hem & Hyra har bett Hyresgästföreningens jurister att ta fram de värsta hyresvärdarna i varje region.
Det är värdar som:
•har fällts i hyresnämnden,
•har vägrat följa hyresnämndsbeslut,
•har fått osedvanligt många klagomål från hyresgästerna eller
•gjort sig kända som misskötsamma på andra sätt.
Utifrån sina samlade erfarenheter har juristerna valt ut 26 värdar, utan inbördes rangordning.

En del av dem missköter sina fastigheter så grovt att det är farligt att bo där. Andra struntar i det mest basala underhållet och är omöjliga att få tag i.
Vissa trakasserar sina hyresgäster genom hot, ogiltiga uppsägningar eller intrång i lägenheterna.
Några kräver kraftiga hyreshöjningar och vägrar förhandla fast de måste enligt lagen.
Andra klarar inte av att betala sina räkningar, varpå el, vatten och värme stängs av i husen.

Annons
Läs ocksåVärdarna som är sämst i landet

I de flesta fall handlar det om flera år av vanskötsel. Hur kan det då få pågå?
Hyresgästföreningens jurister talar om en tandlös lagstiftning och att även kommunerna borde ta ansvar för sina medborgares boendemiljö.
Barbro Engman är ordförande i Hyresgästföreningen.
– Vi har ett för svagt konsumentskydd i Sverige när det gäller hyresgästernas ställning. Lagstiftningen är bräcklig och det tar för lång tid att få till stånd en förändring, säger hon.
– Sedan vilar ett alltför stort ansvar på Hyresgästföreningen. Vi är ingen myndighet och kommunerna borde engagera sig mer i ärenden om tvångsförvaltning till exempel, säger Barbro Engman.

Värdarna som är värst i Sverige
Presenteras utan inbördes rangordning
Brastad
Brastad Rondellen äger en fastighet med sju lägenheter i Brastad på västkusten. Hyresvärden har gjort sig oanträffbar för hyresgästerna och under vintern har de boende saknat såväl värme som vatten. Huset står sedan september 2010 under tvångsförvaltning på Hyresgästföreningens begäran. Hem & Hyra har förgäves sökt ägaren för en kommentar.
Göteborg
Centerplan äger och Bovista förvaltar drygt 800 lägenheter i bland annat Bergsjön i Göteborg. De husen har stora problem med fukt- och mögelskador, nedslitna trapphus, betong som rasar från fasaderna. Hyresgästföreningen har låtit SCB genomföra en stor hyresgästenkät som ger bolaget bottenbetyg för reparationer och underhåll.
Göteborg
HB Gamlestaden Spasenoski äger ett hyreshus i Göteborg. Bolaget har höjt hyrorna kraftigt för vissa hyresgäster. De som inte går med på det får inget gjort i lägenheten. Bolagets ägare Cvetan Spasenoski säger att han bara har justerat hyrorna. – Hyresgästföreningen säger att de inte behöver betala. Då kan föreningen betala underhållet i så fall!
Göteborg
Lars G Wass äger cirka 500 lägenheter i Göteborgstrakten. I den stora hyresgästenkät som SCB genomför för Hyresgästföreningen får han mycket låga betyg, särskilt för reparationer och underhåll av lägenheterna. – Vi har nog snabbare service än de flesta och ligger inte alls efter i underhållet, säger Lars Wass, som först trodde att han hade nominerats till bästa värden i stället.
Göteborg
ES Fastigheter äger 1 200 lägenheter, främst i Göteborg. Bolaget har fått mycket lågt betyg i 2010 års hyresgästenkät för de gemensamma utrymmena och reparationer och underhåll. – Det är naturligtvis inte bra, så vi har gjort en ganska radikal omläggning. Vi lägger ned mer pengar och följer upp felanmälningarna bättre, säger bolagets ägare Erik Selin.
Hova
Narinder Singh Rihal har struntat i att betala värme- och vattenräkningarna för sin fastighet i västgötska Hova, vilket ställt till stora problem för hyresgästerna. Huset har varit under tvångsförvaltning sedan 2005 och kommer att så förbli till minst 2012. Hem & Hyra har förgäves sökt Narinder Singh Rihal för en kommentar.
Huddinge
Det krisdrabbade bostadsbolaget Allokton äger 2 700 lägenheter runt om i landet. I Stockholm äger det drygt 600 lägenheter i Huddinge som missköts allvarligt, enligt Hyresgästföreningen som har särskild personal som enbart arbetar med bolagets bristande förvaltning. Hem & Hyra har förgäves försökt nå Alloktons vd för en kommentar.
Kopparberg
Fastighetsförvaltaren i Kopparberg äger ett antal misskötta fastigheter, enligt Hyresgästföreningen. Bolaget utför sällan besiktningar av lägenheterna. – Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är trött på att kommentera alla anklagelser. Man tycker att man gör människor en tjänst när man hyr ut till dem och så får man bara skit för det, säger ägaren Danny Johansson. Läs också Hyresgäster fast hos värsta värden.
Landskrona
Anders Hedsgård kritiseras för att hans tre hyreshus i Landskrona är mycket slitna, trasiga och smutsiga. Hyresgästföreningen har ansökt om tvångsförvaltning av ett av husen. – Jag har alltid åtgärdat det man ska och som jag vet om, säger Anders Hedsgård. Hyresgästföreningen håller inte alls med och påpekar att underhåll måste skötas fortlöpande.
Luleå
Lina Fastigheter äger tolv fastigheter i Luleå. Ägaren sökte för tre år sedan medling i hyresnämnden för att få rätt att flytta in i en lägenhet som beboddes av två kvinnliga hyresgäster i 20-årsåldern. Efter förlikning drog han tillbaka sitt krav. Har även tagit ut för mycket i hyra och sagt upp hyresgäster på oklara grunder, enligt Hyresgästföreningen.
Malmö
Bostads AB Gröningen äger 867 lägenheter i Herrgården i Malmö. Miljöförvaltningen och Hyresgästföreningen har i mängder av ärenden krävt att bolaget åtgärdar fukt, mögel, trasiga fönster, ohyra och mycket annat. I december beslutade Svea hovrätt att hyrorna skulle sänkas med 5,5 procent på grund av det låga bruksvärdet. Läs också Tvingas leva med mögel och skadedjur.
Malmö
Det danskägda bolaget PBA Karlskrona har bland annat ett höghus i Malmö, där fönster och bitar av en fasad har ramlat ned, hissar ofta står stilla och flera badrum har fukt- och mögelskador. Bolagets vd Rasmus Rasmussen säger att de har åtgärdat mycket och har en plan för att ta itu med fuktskadorna. ”Så jag hoppas vi slipper den utmärkelsen nästa år.”
Malmö
Trasiga elkontakter, hål i väggar, fuktskador – listan på brister som Ekor i Malmö ålades att åtgärda var lång. När det inte blev klart i tid fick bolaget böta 25 000 kronor och hotades med ytterligare 100 000 kronors vite om det inte gjordes före december. I sista stund såldes Ekor i Malmö till en seriös fastighetsägare, som nu håller på att rusta upp huset.
Sandviken
Filial af K/S Sweden Real Estate Portfolio AB äger nio hyreshus i Sandviken. Hyresgästföreningen anser att det finns stora brister i förvaltningen av lägenheterna och fasaderna. Bolaget betalar inte sina skulder och hyresgästerna lever under hot om att värme och vatten ska stängas av. Hem & Hyra har förgäves sökt bolagets ledning för en kommentar.
Norberg
Sidenbo i Västmanland ägde sex hyreshus i Norberg. Flera balkonger är dåliga och förra vintern rasade takpannor från ett av husen. I november slutade värden att betala vattenräkningen och ställde in leveranserna av värmeolja. Bolaget har nu gått i konkurs. Em & Hyra har förgäves sökt bolagets förra ägare som är bosatt i Danmark. Läs också Deras värd stängde av värmen
Stenungsund
Bengt Stjärnered äger hyreshus i Stenungsund och Alingsås. Han har varit en följetong hos Hyresgästföreningen: hyresgäster sägs upp utan grund, han höjer hyror på eget bevåg, vägrar sköta underhåll och går in i lägenheter utan tillstånd. Bengt Stjärnered kommenterar nomineringen med: – Jag skulle gärna vilja veta på vilka grunder de har kommit fram till den. Läs även Blev uppsagd för en katt-trappa.
Stockholm
Även John C-E Tuvefalk är en stammis på Hem & Hyras svarta lista. Han äger tre fastigheter i Stockholm med totalt 66 lägenheter. Av dem är en tredjedel outhyrda. Hyresgästföreningen har krävt tvångsförvaltning av husen och en hyresgäst som klagade krävdes på 500 000 kronor för förtal. Hem & Hyra har förgäves sökt John C-E Tuvefalk för en kommentar.
Stockholm

Sylvi Wrande är en stamgäst på Hem & Hyras svarta lista. Hon äger 60 lägenheter i Stockholm och en av hennes fastigheter står sedan i höstas under tvångsförvaltning. Balkongerna får inte användas på grund av olycksrisk och fastigheten är i uselt skick, enligt Hyresgästföreningen. – Jag har inga kommentarer, säger Sylvi Wrande.

Annons
Stockholm
Bolagen Kvarnskvaltan och Stjärnforsen äger drygt 700 lägenheter i Rinkeby och Tensta i Stockholm. Tre gånger har hyresgästerna hotats med att få elen avstängd och bolaget har flera registrerade betalningsanmärkningar. Hyresgästerna vittnar om dålig skötsel, fuktskador och trasiga lekplatser. Hem & Hyra har förgäves sökt ägaren för en kommentar.
Stockholm
Vid en komplicerad ombildningsaffär 2003 såldes hyresgästens lägenhet till brf Julottan 2 utan att han var medveten om det. Han fick då flytta till en annan lägenhet i huset. Trots att hyresgästen vann i hyresnämnd, tingsrätt och hovrätt har han ännu inte fått tillbaka sin lägenhet. – Hyresgästföreningen bedriver en kampanj mot oss, säger en ledamot i styrelsen.
Sundsvall
Keyfish AB har sex hyreshus i Sundsvall. Hyresvärden har krävt högre hyror än de som är framförhandlade. Först efter ansökningar till hyresnämnden har hyresgäster fått tillbaka pengar. Hyresvärden har också uppgett fel utgångshyror i tidigare förhandlingar och tvingats betala tillbaka efter en dom i tingsrätten. För ägarens kommentar, läs M-politiker tog för hög hyra
Tobo
Toboholm Fastigheter äger 16 fastigheter i främst Tierp i Uppland. Hyresgästföreningen rapporterar om mögliga badrum och vattenskador som ännu inte är åtgärdade. De boende har svårt att få kontakt med någon representant för hyresvärden. I januari beslutade hyresnämnden att tio av bolagets fastigheter ska stå under tillfällig tvångsförvaltning.
Torshälla
MNP Fastigheter äger fastigheter i Torshälla och Eskilstuna. Värden brister i förvaltningen, enligt Hyresgästföreningen och har haft flera ärenden i hyresnämnden. – Det känns för jäkligt, för jag är inte en av Sveriges värsta värdar. Hyresgästföreningen är löjlig. Det var tidigare problem med en hyresgäst som nu har flyttat, säger ägaren Savci Sait.
Trelleborg
E.N. Fastighets AB har tre hus i Trelleborg, men ingen förvaltning alls, enligt Hyresgästföreningen. Gräset blir inte klippt, trapporna inte städade och snön inte skottad om inte hyresgästerna själva gör det. Ändå begär bolaget hyreshöjningar. Hyresgästerna har svårt att få tag i hyresvärden. Inte heller Hem & Hyra har lyckats nå bolagets företrädare för en kommentar.
Trelleborg
Fastighetsettan Minnesberg AB äger en statarlänga med fem lägenheter utanför Trelleborg. Bolaget har flera gånger fällts i hyresnämnden för vattenläckor, kalla element, ohyra, flagnande tapeter och för höga hyror, bland annat. Åtgärdsförelägganden har inte följts i tid. Bolagets företrädare har inte gått att nå för en kommentar.
Västervik
Grazyna Wegrin äger sju fastigheter i Västervik och Hyresgästföreningen har i flera år påpekat den dåliga förvaltningen. När det gäller en fastighet i Blackstad har Wegrin vägrat att åtgärda bristerna i en lägenhet och i stället sagt upp hyresgästen. – Jag har inte tid att prata nu, säger Grazyna Wegrin när Hem & Hyra ringer upp. Hon har inte återkommit.

Läs också Video: Fastigheterna förfaller när ägaren håller sig undan Svartlistad värd dras inför hyresnämnden Nu fungerar allting igen efter tvångsförvaltningen Gun är tryggare när huset är sålt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.