Annons

”Egna energinotor är ett miljardslöseri”

Nyheter Regeringen vill installera enskilda mätare för vatten och värme i samtliga bostadslägenheter. Förslaget, som beräknas kosta 25 miljarder, sågas vid fotknölarna.

Som Hem & Hyra tidigare rapporterat vilar EU:s direktiv om energieffektivisering tungt på Sveriges fastighetsägare.

EU:s ramverk kräver att energianvändningen i flerbostadshus ska ha minskat med en femtedel inom sju år. För att nå målet presenterade näringsdepartementet tidigt i somras ett omarbetat lagförslag om så kallad individuell mätning och debitering, IMD.

Läs ocksåLuftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar"Bertil och Malin Svensson har valt att sätta in luftvärmepump i lägenheten på Hasselösund i Bohuslän.

På klarspråk innebär det att bostadsbolagen måste installera enskilda mätare för energi och vatten i samtliga moderna lägenheter.

Förslaget har stötts och blötts under ett flertal år och var från början ännu skarpare formulerat. Enligt regeringens nuvarande förslag är det främst i samband med nybyggnation eller större renoveringar som installation av mätare är aktuellt.

För befintliga fastigheter behöver individuell mätning genomföras bara om det blir kostnadseffektivt och är tekniskt genomförbart.

Läs ocksåVärmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”Britta Högmark Härdner har stenkoll på sin elförbrukning och får vända på varje krona för att ha råd att betala den.

Nu tar Fastighetsägarna öppen strid mot förslaget. I ett debattinlägg på SvD Opinion kallar branschorganisationens vd Reinhold Lennebo tilltaget för ett miljardslöseri.

Annons

Hela satsningen skulle uppskattningsvis kosta 25 miljarder kronor – utan att ge någon påtaglig energibesparing, skriver han tillsammans med representanter för Byggherrarna, Sveriges Byggindustrier, VVS-företagen samt Bostadsrätterna.

”De försök med individuell mätning som genomförts har inte givit några egentliga energibesparingar utan enbart lett till ökad byråkrati och kostnader.”

Läs ocksåBostads-vd:n om de skenande elpriserna: ”Ett extremläge”Energikrisen kan tvinga Förbo att kasta om sin planering för vilka områden som ska prioriteras för renovering, enligt vd Peter Granstedt. Hyresgästen Britta Högmark Härdners radhuslägenhet har energiklass G, den allra sämsta. Nu hotar räkningarna från elpannan att knäcka hennes ekonomi.

Problemet är att den enskilda lägenhetsinnehavaren inte kan minska förbrukningen i fastigheten nämnvärt på eget initiativ. Ett bostadshus blir till exempel mer energieffektivt om lägenheterna håller en jämn temperatur snarare än att några hyresgäster väljer att bo några grader kallare.

I värsta fall kan regeringens förslag få direkt motsatt effekt, varnar debattörerna.

”Tvärtom kan krav på att installera individuell mätning vid renovering leda till att renovering och planerade energieffektiviseringsåtgärder skjuts på framtiden av kostnadsskäl.”

Annons

Sedan tidigare har Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna slutit en trepartsöverenskommelse som bland annat går ut på att IMD ska införas genom besparingar – inte genom justeringar av hyran.

Med det nya förslaget på bordet skärper Hyresgästföreningen kritiken.

– När det gäller mätning och debitering av värme finns det få exempel där det är ekonomiskt rimligt och tekniskt möjligt. Därför måste man avgöra från fall till fall, säger Hans Dahlin, utredare av energi och miljöfrågor på Hyresgästföreningen.

Senast i mars nästa år ska regeringen lägga fram en proposition. Lagen förväntas träda i kraft i juni samma år.

Fakta: Hyresgästföreningen om individuell mätning

Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna gav för två år sedan ut tre gemensamma rekommendationer angående individuell mätning och debitering, IMD:

IMD ska enbart införas om det kan bekostas med energibesparingen och om fastigheten är effektiv från grunden.
Hyresgäster och värdar måste vara överens om att införa IMD.
Hyresgästen bör ha möjlighet att följa sin förbrukning i realtid.

Läs också Åtta hyreshus i Luleå förses med solceller Vätgas-el i Vårgårda dröjer - analys av risker blev en långkörare
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.