Annons

EU vill ändra Sveriges bostadspolitik

Nyheter Släpp hyrorna friare och gör det lättare för hyresgäster och värdar att sluta avtal själva. Det är två av EU-kommissionens råd för att säkra Sveriges ekonomi.

Sverige har hamnat på EU-kommissionens lista över länder vars ekonomi man granskar eftersom det finns risk för ekonomiska problem. Som Hem & Hyra tidigare har berättat anser kommissionen att bostadsmarknaden är ett av de största orosmomenten i Sverige. Svenskarna är för högt skuldsatta, framför allt beroende på höga bostadslån. Dessutom är bostadsbristen en möjlig källa till instabilitet, enligt analysen. 

I dag beslutade EU-kommissionen om rekommendationer för att komma till rätta med dessa risker. 

Läs ocksåHär är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystareCollage av bilder med en ung kvinna och husfasader.

– Vi vill se fortsatta reformer av hyressättningen, så att man gradvis går över till marknadsanpassade hyror. Vi har fullständig förståelse för att det inte kan ske i dag, men vi tror att det är viktigt att steg för steg gå åt det hållet, säger Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

Marknadshyror skulle leda till ett ökat utbud av hyresrätter, vilket i sin tur skulle göra att fler kunde välja att hyra i stället för att låna till bostadsköp, enligt honom.

Dessutom rekommenderar EU-kommissionen att rätten till ränteavdrag på bostadslån fasas ut och/eller att fastighetsskatten ökar.

Läs ocksåIngrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryckIngrid Pineiro i röd tröja tar emot flera gäster i trappuppgången utanför sin ytterdörr. EU-projektet Net Zero Cities besökte Gottsunda.

– I dag är det skattemässigt väldigt förmånligt att ta lån för att köpa en bostad. Det behöver förändras och vi vill även se åtgärder som stimulerar amorteringar, säger Pierre Schellekens.

Kommissionen vill också att bygglovsprocesserna förenklas och att tiden från planering till bygge kortas av.

Annons

– Det skulle öka utbudet på bostäder och sänka priserna. Därmed minskar risken för en framtida bostadsbubbla. 

Läs ocksåDorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp"Dorothee Hildebrandt med sin cykel i Sharm el-Sheik. Bakom hennes syns en skylt med texten Cop 27, vilket var namnet på FN:s klimatkonferens i den egyptiska turistorten.

Inför dagens beslut i kommissionen sade bostadsminister Stefan Attefall (KD) till Hem & Hyra att man redan jobbar med de allra flesta av de åtgärder som EU-kommissionen rekommenderar vad gäller att snabba på bostadsbyggandet. Däremot har man inga planer på att ändra hyressättningssystemet.

– Vi har alldeles nyligen ändrat i det. Den modell vi har nu måste få sin tid. Den bygger på att parterna har ansvaret och parterna måste också se till att det fungerar. Hittills har det gått bättre på vissa håll och sämre på andra, men det måste få tid att sätta sig, sade Stefan Attefall.

Pierre Schellekens svarar att  EU-kommissionen är fullt medveten om vad som har gjorts och vad som är på gång i Sverige. Men det räcker inte.

– Vi följer utvecklingen noga och vi är absolut öppna för att utvärdera vilka resultat de åtgärder som vidtagits får, men vi tror att det finns mer att göra för att se till att utbudet av hyresrätter ökar.

Att införa marknadshyror, fasa ut rätten till ränteavdrag och öka fastighetsskatten – är det inte åtgärder som är politiskt omöjliga i Sverige i dag?

Annons

– Vi gör våra rekommendationer på basis av vad vi tycker ekonomiskt, vi påstår inte att de är genomförbara direkt, men vi förväntar oss att Sverige ska möta upp våra rekommendationer.

Utöver bostadslånen och bostadsmarknaden behöver Sverige sätta in fler åtgärder för att minska arbetslösheten bland lågutbildade ungdomar och personer med invandrarbakgrund, enligt EU-kommissionen.

Rekommendationerna till de 13 länderna ska nu diskuteras inom EU, för att sedan klubbas på EU-toppmötet i juni.

– Nästa steg är att medlemsstaterna, när de tar sina nationella budgetar i höst, beaktar våra rekommendationer och lyfter in åtgärder som behövs, säger Pierre Schellekens.

Läs också Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Så kan din hyra bli lägre "bakvägen" – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsregler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.