Annons

Färre barn blir vräkta ”Ändå för många”

Nyheter Under det första halvåret i år vräktes 251 barn i Sverige. Det är en minskning med 19 procent jämfört med i fjol. Även antalet ansökningar om vräkning minskade.
Färre barn vräks, enligt Kronofogdens statistik

Sedan 2011 har antalet barn som vräks under det första halvåret minskat från 358 till 251. Därmed är talen så stora och minskningen så stadig att man börjar kunna tala om en ganska säker trend, enligt Johan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogden.

Regeringens hemlöshetssamordnare Michael Anefur tycker att det är en mycket positiv trend.

Läs ocksåKvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrättBlod i trapphuset och bild från lägenheten efter bråket.

– Jag tror den stora skillnaden är att socialtjänsten kommer in tidigare i processen. Får man reda på en hotande vräkning i tid så har socialförvaltningen ganska stora möjligheter att hjälpa till, säger han.

Samtidigt är 251 vräkta barn fortfarande för många – och långt ifrån regeringens vision att inga barn ska avhysas.

– Varje barn som vräks är ett samhälleligt misslyckande. Jag tror aldrig att vi kommer ner till noll, det kommel alltid att finnas enstaka fall som hamnar väldigt fel, men vi kan inte vara nöjda med de här siffrorna utan måste fortsätta arbetet, säger Michael Anefur.

Läs ocksåHar inneboende för att klara renoveringshyran – nu vill värden vräka tvåbarnsmamman MadeleineMadeleine Tärnsby, hyresgäst hos Heba, riskerar vräkning

Det är dessutom allt färre barn som behöver uppleva oron då en ansökan om avhysning av familjen lämas till kronofogden. Under det första halvåret berördes totalt 1 100 barn av sådana vräkningshot. Det är en minskning med tio procent jämfört med 2012. 

Annons

Sedan årsskiftet har Kronofogden utvecklat statistiken för att få reda på mer om barnens familjesituation. Därför kan man nu se att de allra flesta – 77 procent – är barn som bor permanent i bostaden. 70 procent bor med en ensamstående förälder och 70 procent av dessa är kvinnor.

Vid nästan var femte vräkning var barnen närvarande då kronofogden kom, tömde lägenheten och bytte lås. Vid elva tillfällen fanns inte socialtjänsten på plats.

Läs ocksåJO kritiserar hyresnämnden - hyresgäst vräktes när mejl skickades till fel personHyresnämnden i Linköping får kritik av JO efter att ha skickat handlingar till fel mejladress.

– Det är ytterst beklagligt att barn ska behöva uppleva en så traumatisk situation och det är då oroväckande att inte socialtjänsten alltid finns på plats för att ge stöd. Det ska dock påpekas att det inte rör sig om upprepade tillfällen i någon kommun, säger rikskronofogde Eva Liedström Adler.

Barnombudsmannens har de senaste åren också arbetat för att förebygga vräkningar där barn är inblandade.

– Det är glädjande att se att ett målmedvetet arbete mot vräkningar av barn har gett ett visst avtryck, men det är väldigt allvarligt att det finns exempel där socialtjänsten inte ens har varit på plats, säger BO Fredrik Malmberg.

Annons

BO-myndigheten har bland annat haft möten med kommuner, men också med barn som har blivit vräkta. Barnen vittnar många gånger om att de känner sig bortglömda. Läs mer om det här.

– De barn vi lyssnade på hade genomgående erfarenheten att de inte blev sedda, trots att vräkningen fick jättestora konsekvenser för dem. Det var också dåligt med uppföljningen. Ingen hörde av sig efteråt till barnen, som ofta hamnade i en svårt situation med tillfälliga boenden och stor osäkerhet, säger Fredrik Malmberg.

Fakta: Här vräktes flest barn
Kommun Antal barn Permanenet boende
Stockholm 13 12
Örebro 12 9
Motala 11 9
Karlskoga 10 10
Malmö 10 7
Katrineholm 9 9
Göteborg 7 7
Perstorp 7 6
Uppsala 7 7
Hässleholm 6 6
Kristianstad 6 2
Nybro 6 6
Västerås 6 1
Borås 5 2
Gävle 5 1
Hallstahammar 5 5
Haninge 5 5
Huddinge 5 5
Örkelljunga 5 5
Källa: Kronofogden.
Läs också Paret släppte inte in hantverkare – kastas ut från femma på Söder Uppgav falska uppgifter – måste flytta och blir av med all kötid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.