Fastighetsägarna bryter regeringsuppdraget
Som Hem & Hyra tidigare skrivit bjöd regeringen i början av året in till ett samtal över blockgränserna, angående hur bostadskrisen skulle lösas. För att underlätta de blocköverskridande samtalen tillsattes skyndsamt en samtalsgrupp mellan hyresmarknadens aktörer. Målet var att komma fram till förslag som kunde förbättra hyressättningssystemet.
Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, fick i uppdrag att hjälpa Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sabo att hitta en gemensam linje.
Under sex veckor har parterna förhandlat, men nu är hoppet om ett gemensamt förslag ute, skriver Fastighetstidningen. Fastighetsägarna har officiellt dragit sig ur samtalen.
– Våra motparter har inte ens velat diskutera de förslag som vi lagt fram, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige till tidningen.
Orsaken är enligt honom att de två andra parterna inte visat något intresse för förslaget om en fri hyressättning i nyproduktioner.
– Då är det inte längre meningsfullt för oss att delta i samtalen, säger han till Fastighetstidningen.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder kallar åtgärden ”ansvarslös” och att hon tycker sig se ett mönster efter de strandade hyresförhandlingarna i Göteborg och Stockholm.
– De kan inte hela tiden bara lämna. Det är viktigt att vi som parter tar ett ansvar. Jag tar ansvar, Hyresgästföreningen tar ansvar och då förväntar man sig att även Fastighetsägarna tar ansvar.
Tvärtom vad Reinhold Lennebo säger tycker Marie Linder att dialogen varit bra. Att låta hyrorna skjuta i höjden har däremot inte varit aktuellt – redan i dag har majoriteten av hushållen inte råd att betala hyror motsvarande dem i dagens nyproduktioner.
– Vi har varit tydliga med att vi velat vara med och förbättra hyressättningen. Men det handlar inte bara om dagens hyresgäster utan också om framtidens.
Den tionde maj ska uppdraget vara slutfört. Kommer ni att lyckas leverera ett förslag nu?
– Förhandlingsledaren Claes Stråth kommer i vilket fall att lämna någon form av rapport. Vi som sitter kvar kommer att fortsätta samtalen. Men den som kliver av kan inte räkna med att påverka någonting.
I en kommentar hävdar Reinhold Lennebo att avhoppet faktiskt kan öka de politiska partiernas möjlighet att diskutera lösningar, då man sparat dem tid. Marie Linder håller inte med.
– Nej. Jag hade hellre sett att samtliga parter som fått uppdraget var med. Detta gynnar såklart inte de privata fastighetsägarna, men det gynnar heller inte den som står och väntar på en lägenhet.