Fler bostäder kan byggas nära vägar
Länge har det funnits kritik mot att bullerreglerna i Sverige inte är klara och entydiga. De har tolkats olika av olika myndigheter och försvårat bostadsbyggande, enligt flera aktörer.
För att få bättre ordning och förutsägbarhet har regeringen tillsatt en utredning, som nu är klar. Den föreslår att Socialstyrelsens nuvarande riktlinjer för buller inomhus – maximalt 45 dBA – ska ligga fast. Däremot kan bullret utomhus få vara högre och dessutom kan fler undantag få göras.
– Våra förslag till undantag är mer generösa än vad som medges i dag. Vi väger in att dagens byggteknik gör att det ändå är tyst inomhus och det är det viktigaste. Därför kan vi godta att det är bullrigare utomhus, säger Anders Lillienau.
Det är redan vanligt att man klarar bullerproblem genom att bygga slutna kvarter, där bostäderna har en sida som vetter in mot den tysta gården och där man placerar sovrummen. Däremot är det svårt att bygga små lägenheter på det sättet, eftersom enrummare har vanligtvis bara fönster åt ett håll.
– Det har försvårat byggande av studentlägenheter och ungdomslägenheter mot en gata. En avgörande fråga har varit om man ska kunna ha öppet fönster. Vi menar att det inte är rimligt att utgå från det i ett land där det är sommar tre månader om året. Dessutom har vi god ventilation och stränga energikrav, säger Anders Lillienau.
Förlagen innebär alltså att man kan bygga i mer i trafikutsatta lägen bara man har tillräckligt god bullerisolering med stängda fönster. Regelförslagen ska också göra det lättare att bygga nära industrier, hamnar och andra ljudliga verksamheter.
Utredningen lämnades till bostadsminister Stefan Attefall (KD) på fredagen.
På Sveriges kommuner och landsting, SKL, hoppas men på en snabb hantering.
– Vi har under lång tid framhållit att statens regelverk för buller hindrar tätorter och städer att växa. Nu finns det bra förslag till förändringar i regelverken som regeringen inte får vänta med att genomföra, säger Anders Knape, ordförande för SKL.