Förbud mot farligt ämne i vatten utreds
En billig metod att renovera gamla rör är att belägga insidan med ett nytt, tätt skikt av epoxiplast. Det kallas relining och har använts i ungefär 3 000 lägenheter i Sverige.
Efter flera larm om att det farliga ämnet Bisfenol A kan läcka ut i dricksvattnet efter relining har Kemikalieinspektionen fått i uppdrag att utreda riskerna och föreslå åtgärder om det behövs.
Som Hem & Hyra tidigare har berättat visade stickprovskontroller att det fanns låga halter av Bisfenol A i kranvattnet i en del fall. Efter en riskbedömning går man nu vidare.
– Vi tycker det finns anledning att komma med lagförslag och vi tittar nu på olika möjligheter, säger Erik Gravenfors, projektledare på Kemikalieinspektionen.
Ett förbud mot användandet av epoxyplast vid relining är en möjlighet, men man kan också tänka sig att skärpa gränsvärdet för Bisfenol A i dricksvatten eller titta på ett förbud eller haltgräns i byggnormen.
Ett förbud eller en begränsning skulle i så fall införas i förebyggande syfte. Epoxyplast används inte längre i dricksvattenrör i Sverige, men däremot görs det fortfarande i exempelvis Danmark och Tyskland, enligt Erik Gravenfors.
De analyser som gjordes visade på spår av Bisfenol A i kallvatten i 8 av 22 lägenheter. När man analyserade varmt kranvatten hade betydligt fler prover betydligt högre halter. Det kan också innebära risker, även om Bisfenol A bara anses farligt om man dricker det.
– Ett barn som vill dricka vatten kanske inte tänker på att spola tills vattnet är kallt, till exempel. Sådant sker säkert dagligen. Vi vet också att varmt vatten används i matlagningen, till exempel när man ska koka upp pastavatten. Bisfenol A försvinner inte när vattnet kokar, så där finns också en risk, säger Erik Gravenfors.
Kemikalieinspektionen samarbetar med Boverket och Livsmedelsverket och ska komma med förslag till miljödepartementet senast i december i år.
Bisfenol A finns framför allt i plastprodukter, till exempel epoxyplast, men även i matförpackningar.
Det är en östrogenliknande kemikalie och misstänks kunna skada fortplantningsförmågan och hjärnans utveckling, bland annat.
Små barn löper särskilt stor risk. Därför är Bisfenol A förbjuden i nappflaskor. Den 1 juli införs även förbud mot Bisfenol A i matförpackningar för barn under tre år.
Ett förbud mot Bisfenol A i kvitton har lämnats till regeringen.