Annons

Här är Sveriges nya bostadspolitik

Nyheter Regeringens kompassriktning i boendefrågorna har kantats av frågetecken. Hem & Hyra träffar bostadsminister Mehmet Kaplan (MP), och får bland annat veta att rotavdraget ska ändras.
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) besökte under måndagen Hyresgästföreningens ledningskonferens.

De rödgröna bildade regering med löfte om 250 000 nya bostäder fram till år 2020. I egenskap av bostadsminister är det upp till Mehmet Kaplan att se till att orden blir verklighet – men än så länge har det varit tunnsått med konkreta planer på hur bostadsbristen ska åtgärdas.

Under måndagen gästade bostadsministern Hyresgästföreningens ledningskonferens i Stockholm.

Läs ocksåHär är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystareCollage av bilder med en ung kvinna och husfasader.

Där utlovade Mehmet Kaplan satsningar och manade till tålamod.

– Vi är överens om att det är främst är hyresrätter som det byggs för lite av och som särskilt efterfrågas av unga vuxna, inledde han sitt anförande.

Förutom brist på initiativ har bostadsministern även hunnit kritiseras för motsatsen. För en dryg månad sedan annonserade han att den förra regeringens ändringar av reglerna för andrahandsuthyrning skulle ses över. Alldeles för tidigt, menade många, då det bara gått två år sedan regelförändringen.

Läs ocksåMinistern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver”Halvkroppsporträtt på socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i Svart tröja med trekvartsärm och ljust hår. Anna Tenje lägger huvudansvaret för äldres rätt till ett tryggt boende på kommunerna.

– Jag hade fått så många signaler från unga vuxna om ockerhyror och att man kände sig mer rättslösa och tyckte därför att det var rimligt att be Boverket följa upp. Då brakade kritiken plötsligt loss. Men två år är en väldigt lång tid för en ung människa. Särskilt när man som student i dag ofta inte hinner få en bostad i kön förrän utbildningen är avslutad, säger han.

Ett annat stort frågetecken har varit hur den nuvarande regeringen ska lyckas med sin utlovade upprustning av miljonprogrammet, efter att deras budgetförslag att satsa en halv miljard kronor per år röstades ner.

Mehmet Kaplan vill i stället rikta fokus mot det så kallade stadsmiljöavtalet, där kommuner som väljer att bygga på mark som inte anses attraktiv kan få halva kostnaden för kollektivtrafiken betald med statliga medel. Teorin är att även områden utanför stadskärnan blir attraktiva om kommunikationerna är goda.

Annons
Läs också"Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

– Vi har lyckats få fram en halv miljard kronor som ska skapa förutsättningar för kommunerna. Smart kollektivtrafik jämnar även ut könsmaktsordningen, eftersom det gynnar kvinnor och utlandsfödda.

Just nu skulle staten kunna låna billigt – finns det några planer på en statlig investeringsfond för byggande?

– Nej, det är inte något vi kommer att göra. Det finns ingen politisk bredd i förslaget så vi skulle inte kunnat få igenom ett sådant stöd. Vi har bland annat tagit fram andra pengar för att försöka råda bot på finansieringsproblematiken.

När kommer det att byggas bostäder som unga har råd att bo i?

– I år kommer vi att landa på mellan 40 000 och 50 000 nya bostäder, men de flesta kommer antagligen vara för dyra för unga vuxna. Vi prövar en del nya grepp. Bland annat som i Göteborg, där man på vissa håll sätter lägre hyror för en andel av de nyproducerade lägenheterna. Vi undersöker även om vi kan få ett godkännande till subventioner av EU-kommissionen, som godkänner vissa typer av subventioner om det anses vara en exceptionell svår situation.

– Vi hoppas den närmsta tiden komma med flera besked som kommer att ge fler hyresrätter. Men före dess måste allt vara helt färdigräknat och jag måste veta exakt hur situationen ser ut.

Hyresrätten är skattemässigt missgynnad gentemot bostadsrätten. Finns några planer på rot för hyresrätt?

Annons

– Rotavdraget måste ses över. Det rör sig om mycket pengar och de måste användas väl. Vi behöver en balans i hur man använder dem. Jag tror inte på att ta bort det helt, men att man gör ändringar. Det kommer att hända saker där – det är en av parametrarna vi har med i kommande budgetar.

Flera andra länder i Europa använder så kallad social housing för att de fattigaste ska ha någonstans att bo. Är det aktuellt i Sverige?

– Vi vill inte ha en situation där staten upplåter mark extremt billig och byggbolag sätter upp mycket enkla bostäder för att sedan lämna dem åt sitt öde. Men om det i befintligt bestånd byggs in olika typer av upplåtelseformer, då är det ett sätt att pröva om det funkar i Sverige. Även om jag inte skulle vilja kalla det social housing. Ren social housing är behäftad med en massa problem.

Är det dags att ändra bullerreglerna för att kunna bygga på fler platser?

– Många säger att buller är en större och viktigare fråga än man först hade trott. Därför fintrimmas denna förordning som vi kommer att lägga. Så fort den är klar kommer alla att få reda på vad som gäller. Folkhälsofrågan är inget som får hastas fram.

Fakta: Bostadsministern om:

 Snabbare byggande:

”Vi vill få bort någon del av överklagandeprocessen. Vi har remitterat ett lagsförslag som föreslår att länsstyrelsen tas bort som instansordning.”

 

Idéer att ta bort tillgänglighetskrav:

”För mig helt otänkbart. Bostadsmarknaden ska vara så fri från diskriminering som möjligt. Vad händer om studenten som bor själv hamnar i rullstol eller har en kompis i rullstol? Måste hen då flytta därifrån? Jag trodde att vi hade passerat den nivån när man ifrågasätter sådana här grundläggande saker.”

 

Att byggbolag avstår att bygga där det inte är lönsamt:

” Finare adresser går att sälja för mer pengar. Men om staten inte har någon ingång alls kommer det att fortsätta att vara så här. Att det även i fortsättningen byggs för få hyresrätter. Vi kommer inom kort att presentera ett antal uppdrag som kommer att leda till fler hyresrätter.”

 

Vinstuttag ur kommunala bolag:

”Vi känner till problematiken och att förutsättningarna ändrats. Vissa använder bostadsbolagen för att få in pengar utan att höja skatten. Men det finns ingenting i pipelinen om detta just nu.”

 

Hur man ska lyckas bygga 250 000 bostäder till 2020:

”Vi regerar med en budget som inte är vår egen men har tagit fram pengar för byggande. En betydande del av detta behöver vara hyresrätter som människor med vanliga inkomster har möjlighet att efterfråga.”

 

Höga andrahandshyror:

”Jag och regeringen förstår problematiken och utmaningen. Samtidigt vet vi att det inte finns några snabblösningar. Det befintliga beståndet måste användas bättre.”

 

Bostadsmoduler som tillfälliga lägenheter:

”Förhoppningsvis är den terrorsekt som i princip kidnappat en hel region om några år utplånade. Då hoppas vi att människor inte behöver fly i lika hög utsträckning – just nu har vi en exceptionell situation med många människor som tvingas fly. Jag tror att bostadsmoduler senare kan göras om till studentbostäder eller flyttas till lämpligt område.”

Läs också Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.