Hårda uthyrningskrav utreds
I rapporten Etableringshinder för individer och hushåll med svaga förutsättningar har Boverket sammanställt resultaten från sina egna och andras undersökningar, bland annat Hem & Hyras stora granskning av värdarnas uthyrningskrav i höstas.
Samtliga visar att det är vanligt med schablonmässiga krav, till exempel att man har en inkomst som är tre eller fyra gånger större än hyran, att man inte har betalningsanmärkningar eller socialbidrag.
– Vi ser att det finns ett antal individer som mycket troligt skulle klara av att betala hyran, men som hamnar utanför. De får inga erbjudanden och kan ibland inte ens anmäla intresse av bostäder eftersom det tekniska systemet sållar bort dem redan från början, säger Micael Nilsson, expert på bostadssociala frågor på Boverket.
Över 900 000 människor räknas som låginkomsttagare i Sverige, med mindre än 10 750 kronor i månaden. De flesta av dem har redan en bostad, men reglerna medför att de kan ha svårt att flytta. Även unga och nyanlända flyktingar har svårt att ta sig in och få sin första lägenhet.
– Det är en problematik man måste ta på allvar. Det finns också risk för en dubbel utestängning eftersom hyresvärdarna i vissa områden med låga hyror sätter upp särskilda regler där, till exempel att man inte vill ha fler hyresgäster med försörjningsstöd. Men i andra områden har de personerna inte råd med hyran, säger Micael Nilsson.
Rapporten är snabbt framtagen på uppdrag från socialdepartementet. Stefan Svensson, ämnesråd på departementet kan inte berätta om det finns några planer på att ta upp frågan politiskt.
– Vi ville ha kunskap om hur det ser ut och rapporten visar ju att det finns ett antal människor som har svårt att etablera sig, konstater han.
Boverkets rapport finns att ladda ner här.
De hårda uthyrningskraven har blivit en allt mer uppmärksammad fråga. Även Sveriges Radio har undersökt situationen.
– Det är inget nytt fenomen, men en slutsats vi ändå kan dra är att när det tuffar till sig lokalt och blir mer konkurrens om bostäderna, då är det lättare att föra in och använda schablonkriterierna, säger Micael Nilsson på Boverket.